Antena 3 CNN Externe Război comercial UE-China. Mașinile electrice vor fi taxate suplimentar

Război comercial UE-China. Mașinile electrice vor fi taxate suplimentar

Majorarea tarifelor poate duce la o confruntare comercială între UE și China

Război comercial UE-China. Mașinile electrice vor fi taxate suplimentar
Război comercial UE-China. Mașinile electrice vor fi taxate suplimentar
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2024   •   07:30

Uniunea Europeană a majorat tarifele la mașinile electrice importate din ChinaConform CNN, noile tarife între 17,4% și 38,1% vor veni peste tariful existent al UE de 10%, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Aceasta presupune ca cea mai mare taxă totală să se apropie de 50%.

Creșterea bruscă a tarifelor subliniază atitudinea mai protectoare asupra comerțului cu China pe care o adoptă Bruxelles-ul și Washingtonul. Oficialii occidentali sunt îngrijorați de faptul că locurile de muncă și industriile importante din punct de vedere strategic ar putea fi distruse de importurile ieftine din China.

Noile tarife pentru vehiculele electrice ar putea declanșa negocierile intense între Beijing și Bruxelles, menite să evite un război comercial dăunător. UE trebuie să decidă până în noiembrie dacă va adopta definitiv tarifele.

Există și riscuri pentru producătorii auto europeni. Mulți dintre aceștia produc mașini în China și apoi le vând în Europa, o configurație care va fi mai costisitoare ca urmare a tarifelor mai mari.

Într-un raport din aprilie, analiștii Rhodium Group au spus că taxele de 40%-50% ar fi probabil necesare „pentru a face piața europeană neatractivă pentru exportatorii chinezi de vehicule electrice”, având în vedere costurile de producție mult mai mici ale acestora.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close