Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a decis prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 16:55 30 Iun 2021 Modificat la 03:04 01 Iul 2021
o_1f9ej65a71m7ifl6i7t7711b5vb.jpg
hepta

Este vorba despre setul de sancțiuni adoptate de blocul comunitar după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia și destabilizarea Ucrainei prin sprijinirea separatiștilor rusofoni.

Decizia urmează să fie validată de miniștrii de externe ai țărilor din UE la reuniunea care va avea loc în data de 12 iulie sub condiția unanimității.

Sancțiunile au fost adoptate în 2014 și prelungite succesiv.

Măsurile interzic investițiile în Crimeea şi Sevastopol.

Ele mai includ o "listă neagră" de personalități şi companii acuzate de participare la destabilizarea Ucrainei şi sancțiuni economice care vizează bănci, întreprinderi din domeniul apărării şi companii petroliere ruse.

În plus, Uniunea Europeană interzice investițiile financiare în Rusia.

Aceste acțiuni au fost concepute cu rolul de a constrânge Rusia să renunțe la activitățile sale de destabilizare în Ucraina.

Președinte francez: sancțiunile s-au dovedit ineficiente

Însă logica sancțiunilor europene ca răspuns la agresiunile şi provocările ruse s-a dovedit "ineficientă", a estimat președintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, în timpul dezbaterii consacrate Rusiei din cadrul summit-ului european de la Bruxelles.

Dorința Germaniei şi Franței de a relansa dialogul cu Rusia printr-un summit cu președintele rus Vladimir Putin s-a lovit de refuzul mai multor ţări UE, spre dezamăgirea cancelarului federal german Angela Merkel.

Liderii UE i-au cerut Moscovei să dea dovadă de "un angajament mai constructiv" şi "să înceteze acțiunile sale contra UE şi țărilor din vecinătatea sa".

Ei s-au declarat "gata să reacționeze în mod ferm şi coordonat la orice nouă activitate răuvoitoare, ilegală şi perturbatoare din partea Rusiei, utilizând deplin toate instrumentele de care UE dispune".

De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să prezinte "opțiuni pentru măsuri restrictive suplimentare, inclusiv economice". Această muncă a început, potrivit unui diplomat european.

Vestea prelungirii sancțiunilor, în ziua în care Putin și-a ținut conferința de presă televizată

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a comunicat, miercuri, prin intermediul unei linii directe, cu cetățenii ruși.

Liderul de la Kremlin a dezvăluit, cu această ocazie, că s-a vaccinat cu serul rusesc Sputnik V și că a avut efecte secundare minime.

Tradiționalele ”linii directe” au debutat încă în primul mandat al lui Vladimir Putin la președinția țării iar cea de miercuri ar fi fost supusă unui atac informatic, după cum a dezvăluit purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Prima linie directă cu cetățenii Rusiei a avut loc pe 24 decembrie 2001.

Lui Putin i-au fost adresate atunci în jur de 400 de mii de întrebări.

În anul următor, cetățenii ruși i-au adresat șefului statului aproximativ 1,5 milioane de întrebări.

×
Etichete: Rusia sanctiuni
x close