Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană pregătește un embargo pentru petrolul rusesc

Uniunea Europeană pregătește un embargo pentru petrolul rusesc

Oficialii europeni elaborează planuri pentru un embargo asupra produselor petroliere rusești, cea mai contestată măsură până acum, pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei. Este și o mișcare care a fost evitată până în prezent din cauza costurilor mari pentru Germania și a potențialului său de a perturba politica în regiune și de a crește prețurile energiei.

rafinarie petrol rusia
Uniunea Europeană pregătește un embargo pentru petrolul rusesc Sursa foto: Twitter/ The New York Times
de Cerasela Stafie    |    14 Apr 2022   •   19:55

Oficialii UE elaborează o interdicție treptată a importului de produse petroliere rusești, dar măsura va fi lansată cel mai devreme după al doilea tur al alegerilor din Franța.

După ce la începutul acestei luni a interzis pentru prima dată cărbunele rusesc - cu o perioadă de tranziție de patru luni pentru a lichida comenzile în curs - este probabil ca Uniunea Europeană să adopte o interdicție similară pentru petrolul rusesc, au spus oficialii U.E. și diplomații. Abordarea este concepută pentru a oferi Germaniei, în special, timp pentru a aranja furnizori alternativi.

Embargoul propus va fi pus la negociere cel mai devreme după runda finală a alegerilor din Franța, pe 24 aprilie, pentru a se asigura că impactul asupra prețurilor la pompă nu favorizează candidatul populist Marine Le Pen și nu îi afectează șansele lui Emmanuel Macron de a fi reales, au spus oficialii.

Cronologia este la fel de importantă ca și detaliile interdicției și indică nivelul pragului necesar pentru a convinge pe toți cei 27 membrii U.E. să facă un pas de neconceput anterior, în timp ce Rusia pregătește o nouă ofensivă în estul Ucrainei.

Dar oficialii și diplomații, care au vorbit sub condiția anonimatului cu New York Times, au spus că sunt șanse din ce în ce mai mari ca măsura să fi adoptată chiar și în absența unui așa-zis declanșator, adică un alt incident precum atrocitățile din Bucha. Dar un eveniment de acest tip ar grăbi o astfel de decizie.

”Comisia și U.E. membrii s-au ferit în mod inteligent de la definirea unor linii roșii care ar declanșa un răspuns la sancțiuni de când Rusia a atacat Ucraina”, a declarat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group.

”Mă aștept ca U.E. să evite definirea factorilor declanșatori”, a adăugat el, ”întrucât escaladarea Rusiei continuă în estul Ucrainei și dezvăluirile din Bucha și din alte părți continuă să impulsioneze o poziție europeană întărită. Orice alte catastrofe majore care se vor desfășura vor adăuga un impuls."

Uniunea Europeană, care a impus cinci runde de sancțiuni financiare din ce în ce mai severe împotriva Rusiei de la începutul invaziei, este supusă unei presiuni uriașe din partea aliaților pentru a nu mai alimenta mașinăria de război a Kremlinurlui prin achiziții de petrol. Până acum, au ținut deoparte importurile de gaze din Rusia, deoarece sunt critice pentru economiile europene importante, în special pentru Germania.

Dar câțiva dintre membrii UE sunt, de asemenea, prost pregătiți pentru a face față consecințelor economice ale închiderii robinetului asupra importurilor de petrol rusești. Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Uniunii Europene, oferind blocului un sfert din importurile sale de petrol și produse petroliere în 2020.

Germania, liderul de facto al blocului, foarte dependent de petrol și gaze rusești, a fost o țară cheie care s-a opus unui embargo rapid, universal și simultan al UE asupra petrolului, iar o mare parte din munca în jurul detaliilor măsurii se concentrează pe asigurarea faptului că Berlinul vine la bord.

Germania primește 34% din petrolul său din Rusia. O provocare cheie va fi nu numai găsirea de furnizori alternativi care să compenseze acest lucru, ci și alinierea suficientă a transportului terestru pentru petrolul care se îndreaptă către cele două rafinării ale sale, care sunt alimentate de conducte din Rusia.

Ungaria, un alt membru U.E. care este foarte dependentă de petrolul rusesc, a cerut ca orice sancțiuni viitoare să fie decise de liderii UE, mai degrabă decât diplomați de rang înalt sau miniștri, ridicând perspectiva unei reuniuni la un summit de urgență pentru a dezbate subiectul.

Deocamdată, elaborarea noilor măsuri este realizată de un număr mic de experți de la Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, condus de șeful de cabinet al președintelui Ursula von der Leyen, Björn Seibert.

Dar, pe lângă alegerile din Franța, calendarul este încetinit și de Paștele Catolic din 16 aprilie și de Paștele Ortodox din 24 aprilie, ceea ce înseamnă că măsurile ar urma să fie puse în dezbatere cam la sfârșitul lunii aprilie

×
Parteneri
x close