Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană înfiinţează o bancă digitală privind starea sănătăţii a milioane de cetăţeni

Uniunea Europeană înfiinţează o bancă digitală privind starea sănătăţii a milioane de cetăţeni

2 minute de citit Publicat la 13:00 21 Aug 2008 Modificat la 13:00 21 Aug 2008
Uniunea Europeană înfiinţează o bancă digitală privind starea sănătăţii a milioane de cetăţeni
Un număr de 12 ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv Italia, au semnat un acord potrivit căruia istoria clinică a fiecărei persoane este înmagazinată într-un card electronic. Practic, este vorba de o bancă digitală europeană care cuprinde toate datele referitoare la starea de sănătate a milioane de cetăţeni. Protocolul operativ de adeziune la Consorţiu va fi semnat pe 22 septembrie, notează ziarul La Repubblica.

În Italia, deocamdată, numai zece regiuni au aderat la proiectul european, lipsind la apel toate regiunile din sud.

Costul iniţial al proiectului va fi de 22 milioane de euro, în proporţie de jumătate fiind în sarcina Uniunii Europene. Suedia va fi coordonatorul proiectului, şi, ca atare, va avea o cotă de finanţare mai ridicată decât celelalte ţări. Prima probă de verificare a sistemului va avea loc în 2011, urmând ca acesta să funcţioneze în regim total până în anul 2015.

La ora actuală, Spania este ţara care dispune de un sistem avansat de arhivă medicală digitalizată printre ţările care au aderat la proiectul european denumit ''Smart Open Services''. Există însă numeroase şi importante obstacole de depăşit: de la diferenţa lingvistică la diversitatea sistemelor informatice şi la diferitele legi privind caracterul privat al datelor.

Cum va funcţiona, practic, sistemul? Iată câteva exemple. Un cetăţean italian se hotărăşte să plece în vacanţă în Spania, dar acolo el se îmbolnăveşte. Medicul spaniol nu ştie nimic despre condiţiile de sănătate ale pacientului. Ei bine, cu ajutorul unei ''fişe clinice'' digitalizate pe care turistul şi-a luat-o cu el în bagaje şi după consimţământul său, medicul va putea avea acces la ''Patient summary'', unde se află sintetizate toate bolile de care a suferit. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul medicamentelor.

Dacă turistul urmează o terapie anume, toate medicamentele prescrise în Italia sunt înşirate în ''fişa clinică'' electronică. După ce a luat la cunoştinţă toate datele pacientului, medicul spaniol poate decide să-i prescrie acestuia un nou medicament, cu obligaţia de a-l semnala pe cale electronică sistemului sanitar italian.

Italia va trebui să sară peste câteva etape pentru a fi pregătită în momentul startului noului sistem informatic. Riscul este acela ca multe regiuni, aproape toate din sud, să rămână în afara sistemului. În ţara noastră, numai regiunea Lombardia (nord) a realizat un sistem informatic la nivel regional.

Cu Carta regională a serviciilor medicale, cetăţeanul lombard are acces la toate serviciile sanitare iar pe card sunt înregistrate toate datele sale, de la carnetul de sănătate la codul fiscal, de la patologiile pe care le-a suferit la tratamentele pe care le-a urmat sau pe care le urmează.

În regiunea Toscana, direcţia sanitară tocmai lucrează la punerea în funcţiune a sistemului informatic regional. ''Deocamdată am digitalizat întreaga diagnosticare în imagini, de la radiografii la Tac - afirmă consilierul pe probleme de Sănătate, Enrico Rossi - investind suma de 120.000 de euro, dar economisind 60.000 de euro, fiindcă nu mai sunt cumpărate lichidele pentru developarea filmelor.

Din nefericire, realitatea sanitară în Italia este foarte complexă: unele regiuni nu reuşesc să facă faţă din cauza deficitului şi nu reuşesc să acceadă la proiecte cum sunt cel european privind banca sanitară digitală'', a mai arătat Rossi.

În cadrul proiectului european, Italia a fost chemată să realizeze serviciile de securitate ale sistemului informatic, să elaboreze siturile pilot şi să verifice funcţionarea diferitelor sisteme de legătură cu structurile sanitare publice şi cu medicii. După punerea la punct a sistemului, în cea de-a doua fază se va trece la coordonarea şi conectarea datelor la ''creierul'' european, conchide ziarul citat.

Sursă foto: www.doctors.com.sg

Agerpres

×
TOP articole
x close