
Uniunea Europeană încă ia în calcul posibilitatea impozitării giganților americani ai tehnologiei, dacă nu reușește să ajungă la un acord rezonabil cu Donald Trump pentru încheierea războiului comercial lansat de administrația americană, a declarat președinta Ursula von der Leyen, joi, într-un interviu pentru publicația Financial Times, conform Agerpres.
De când preşedintele american a impus taxe vamale la oţel şi aluminiu, maşini şi, în cele din urmă, la majoritatea importurilor din Uniunea Europeană, Comisia Europeană a insistat să găsească un acord reciproc avantajos cu guvernul american.
Dar Ursula von der Leyen s-a declarat pregătită să îşi intensifice ameninţările cu represalii şi să vizeze serviciile americane dacă negocierile eşuează. „Există o gamă largă de contramăsuri. De exemplu, am putea impune o taxă pe veniturile din publicitate în serviciile digitale”, a spus preşedinta Comisiei.
Ea a menţionat folosirea „instrumentului anti-coerciţie”, o armă - supranumită „bazooka” - gândită ca un mijloc de descurajare care să fie activată după epuizarea căilor diplomatice. Acest instrument ar permite, în special, îngheţarea accesului pe pieţele publice europene sau blocarea anumitor investiţii.
Administraţia americană s-a plâns de barierele netarifare despre care spune că împiedică în mod nedrept exporturile Statelor Unite spre bătrânul continent. Guvernul american a criticat în special taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi regulile tehnologice stricte ale UE care guvernează concurenţa tehnologică şi moderarea conţinutului online.
Dar pentru Ursula von der Leyen, legile privind tehnologiile sunt „de neatins”. Preşedinta Comisiei refuză, de asemenea, orice negocieri privind TVA-ul, care se aplică produselor naţionale şi importate.
Ursula von der Leyen a anunţat, joi, anterior, că UE va suspenda aplicarea unor taxe vamale suplimentare prevăzute pentru unele produse americane „pentru a da o şansă negocierilor”, după ce Donald Trump a renunţat la noile taxe vamale masive.
Preşedintele american a suspendat pentru 90 de zile suprataxa de 20% pentru produsele europene. Dar şi-a menţinut taxele vamale de 25% la oţel, aluminiu şi maşini, precum şi taxa de bază de 10% pentru toate celelalte produse, pe durata suspendării.
„Tarifele vamale sunt taxe care dăunează doar companiilor şi consumatorilor. De aceea, eu am pledat întotdeauna în favoarea unui acord tarifar zero între Uniunea Europeană şi SUA”, a declarat Ursula von der Leyen, miercuri.