Pe măsură ce grupările de extremă dreapta devin actori normali în peisajul Europei, atenția se mută pe o serie de alegeri care ar putea rupe Uniunea Europeană și, implicit, Europa, chiar până anul viitor pe vremea asta.
Astfel de evenimente ar transforma Brexit într-un moment irelevant.
Inspirate de Donald Trump, aceste grupări și partide, cu toate elementele lor colorate, sunt pe val.
Publicația Independent notează mai mutle cicluri electorale relevante în această ecuație.
4 decembrie 2016 – referendumul constituțional din Italia și alegerile prezidențiale din Austria
Europa se concentrează acum pe referendumul din Italia, care își propune să facă din Italia o țară mai ușor de administrat.
Dar premierul Matteo Renzi și-a asumat, public, că va demisiona din funcție, dacă rezultatul referendumului nu este cel propus de el și partidul său.
Între timp, extremiștii de la Mișcarea Cinci Stele, conduși de un comedian, face campanie puternică pentru a bloca inițiativele propuse de Renzi și, deci, rezultatul referendumului.
Și cifrele nu sunt deloc bune pentru Renzi – tabăra extremiștilor se pare că are mai multă popularitate și ar putea câștiga mai multe voturi. Dacă această ipoteză se transformă în realitate, Italia va fi scufundată într-o criză care se poate propaga ușor în sistemul bancar.
Ceva mai departe, în Austria, alegerile prezidențiale vor fi reluate, din caza unor probleme tehnice la votul anterior, din luna mai. Rezultatul la acel moment a fost foarte strâns, între candidatul “verzilor”, Alexander Van der Bellen și candidatul Partidului Libertății, de extremă dreapta, Norbert Hofer.
Deși președintele austriac nu are atribuții, victoria lui Hofer ar da un semnal puternic pentru curentul eurosceptic care a laut cu asalt Europa
15 martie 2017 – Alegeri generale în Olanda
La un moment dat un partid mic și fără importanță pe scena politică, Partidul pentru Libertate din Olanda, condus de Geert Wilders, este acum cel mai puternic partid în sondajele din țară.
Și pentru că sistemul olandez permite, membrii Partidului pentru Libertate ar putea ajunge să conducă țara cu un scor de doar 28% în alegerile generale.
Și, ați ghicit, și acest partid este eurosceptic.
4 mai 2017 – alegeri generale în Marea Britanie
În Marea Britanie sunt șanse slabe să mai apară surprize care să răstoarne rezultatele Brexit, indiferent cine câștigă alegerile. Totuși, trebuie subliniat că euroscepticii de la UKIP sunt din ce în ce mai puternici, drept dovadă și rezultatul referendumului.
7 mai 2017 – alegeri prezidențiale în Franța
Sondajele sugerează că Francois Fillon, fost premier al Franței, va reuși să câștige scrutinul electoral, în defavoarea extremistei Marine Le Pen. Totuși, candidatul Frontului Național se bucură de un val puternic de popularitate și dacă Le Pen va fi aleasă de un om din trei, cum sugerează sondajele, tendința eurosceptică prinde curaj.
22 octombrie 2017 – alegeri generale în Germania
Cele mai recente cifre arată că partidul condus de Angela Merkel are cele mai mari șanse să câștige alegerile din Germania, reușind să asigure un nou mandat pentru Angela Merkel. Dar, la fel ca în Italia și Franța, extremiștii se bucură de un val din în ce mai puternic de popularitate și au ajuns la cifra de 13%, un procent considerat imposibil până nu demult.