Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană cere organizarea unui nou referendum în Irlanda

Uniunea Europeană cere organizarea unui nou referendum în Irlanda

Uniunea Europeană cere organizarea unui nou referendum în Irlanda
17 Iun 2008   •   09:30
Liderii Uniunii Europene încearcă să salveze tratatul de la Lisabona, după ce a fost respins în referendumul din Irlanda, însă nu găsesc nicio soluţie. Reuniţi la Luxemburg, miniştrii de Externe din Uniune insistă că tratatul e încă viabil şi încearcă să convingă Irlanda să organizeze un nou referendum.

Cei mai mulţi dintre oficialii europeni cred că procesul de ratificare a Tratatului ar trebui să continue în ciuda faptului că Irlandezii au spus nu. Germanii sunt cei mai hotărâţi, mai ales că ei sunt artizanii acestui tratat.

Oficialii europeni nu au încă o soluţie pentru a rezolva problema scepticismului din Irlanda. Miniştrii europeni au hotărât să le acorde irlandezilor mai mult timp pentru a rezolva situaţia.

?Nu vrem să forţăm lucrurile. Ideea că oamenii sunt dezamăgiţi e o problemă pe care trebuie să o rezolvăm împreună. Să-i lăsăm pe irlandezi să facă primul pas, pentru că ei trebuie să decidă încotro trebuie să ne îndreptăm?, a declarat ministrul de Externe britanic, David Miliband.

Singura soluţie vehiculată la Luxemburg este ca Irlanda să organizeze un nou referendum. Şeful diplomaţiei irlandeze, însă, a precizat că e prea devreme ca să poată promite un nou vot.

Tratatul de la Lisabona ar fi trebuit să ţină loc de Constituţie şi să reformeze instituţiile Uniunii Europene. Documentul prevede alegerea unui preşedinte al blocului celor 27 de state membre şi o politică externă comună.



Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close