Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană a aprobat achiziții de arme și muniții pentru Ucraina în valoare de peste un miliard de euro din banii Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat achiziții de arme și muniții pentru Ucraina în valoare de peste un miliard de euro din banii Rusiei

buget parlament european fonduri ue
Bugetul Parlamentului European | Cum sunt utilizate fondurile UE
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iun 2024   •   14:20

Statele Uniunii Europene au aprobat, luni, o primă tranșă între 1,2 și 1,4 miliarde de euro pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, banii provenind din veniturile generate de activele rusești înghețate, relatează Politico, citând patru surse diplomatice.

Banii sunt direcționați prin intermediul Fondului de asistență pentru Ucraina, UAF.

Plățile privind ajutorarea Ucrainei au fost în trecut blocate de Ungaria.

Pe de altă parte, reprezentanții Budapestei s-au abținut la începutul acestui an la votul privind crearea UAF.

Țările membre au avut timp până luni la ora 11.00 să își exprime opinia și niciuna nu a exprimat un vot negativ, potrivit unui mesaj intern consultat de Politico.

În plus, decizia nu a necesitat unanimitate, ceea ce înseamnă că Ungaria nu a putut să o blocheze.

Sursa citată arată că banii alocați de UE pe baza activelor rusești vor fi utilizați pentru achiziții directe de echipamente militare, cum ar fi munițiile și sistemele de apărare antiaeriană.

Un sfert din sumă va fi merge către achiziții din industria ucraineană.

Politico mai scrie că, în pofida deciziei de luni, Ungaria continuă să blocheze plata a 6,6 miliarde de euro în cadrul UAF, reprezentând o rambursare parțială pentru armele achiziționate pentru Ucraina.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close