Uniunea Europeană a consolidat din nou, luni, sancţiunile autonome împotriva Siriei, sub regimul lui Bashar al-Assad, fără să ajungă însă la o reconciliere cu Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui sirian, informează
AFP.
Noua consolidare a sancţiunilor decisă de către miniştrii europeni de Externe, a nouăsprezecea de la începutul crizei siriene în martie 2011, vizează
îngheţarea fondurilor pentru 28 de susţinători ai preşedintelui sirian, precum şi
interdicţii de viză, şi două companii. Decizia ridică la 181 numărul persoanelor apropiate regimului şi la 54 numărul companiilor incluse pe listele negre ale UE, au informat surse diplomatice.
Identitatea persoanelor şi companiilor sancţionate luni nu va fi dezvăluită înainte de publicarea lor, marţi, în Jurnalul Oficial al UE.
Noile companii incluse sunt suspectate că au cumpărat arme sau material care ar putea servi la represiune, a precizat o sursă diplomatică.
Pe de altă parte,
UE va interzice cetăţenilor săi să cumpere arme Siriei, să le transporte spre părţile terţe sau să furnizeze servicii de asigurări unor astfel de transporturi. Scopul măsurii este de a priva regimul de eventuale surse de finanţare.
Până în prezent,
UE a decretat embargouri privind armele şi petrolul, o serie de sancţiuni comerciale şi financiare, îngheţarea activelor unor companii şi membri ai regimului sau apropiaţilor lor, inclusiv privarea acestora de viză.
Duminică seara, miniştrii europeni au avut un lung schimb de informaţii cu omologul lor rus Serghei Lavrov, în special referitor la dosarul iranian, fără să ajungă la progrese.
"Am discutat despre Siria sub toate dimensiunile sale noaptea trecută cu Lavrov. Nu pot să spun că am făcut progrese", a declarat luni britanicul William Hague, când a sosit la reuniunea miniştrilor europeni de la Luxemburg.
Potrivit unui diplomat european, cina, care a durat mai mult de trei ore şi jumătate, a fost pe moment "foarte dură". Ministrul rus a criticat energic atitudinea europenilor faţă de Siria şi sancţiunile lor autonome împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
"Pericolul focului creşe. Şi nimeni, inclusiv Rusia, nu are interesul", a avertizat ministrul german Guido Westerwelle. "Este necesar de a-i convinge pe cei care continuă să protejeze regimul lui Assad că pericolul focului creşte, că pericolul unui război prin mandat creşte", a insistat el.
Şi ministrul francez Laurent Fabius a pledat pentru "detensionare, pentru că nimic nu va fi mai rău decât de a adăuga în plus la drama siriană un conflict între sirieni şi turci", aliaţi de 27 de ani în cadrul NATO.