Aproximativ 600.000 de copii sunt afectaţi de conflictul din Republica Centrafricană, a anunţat marţi, la Geneva, UNICEF, potrivit agenţiei Xinhua, citată de Agerpres.
Marixie Mercado, purtătoare de cuvânt a UNICEF, a declarat într-o conferinţă de presă că, în ultimele trei luni, comunităţile din majoritatea zonelor controlate de rebeli nu mai au acces la serviciile de bază, inclusiv de sănătate şi educaţie.
Din cauza situaţiei din ţară, cel puţin 166.000 de copii nu pot merge la şcoală, deoarece instituţiile de învăţământ sunt închise, din cauză că sunt ocupate de grupuri armate sau că nu au cadre didactice.
Estimările UNICEF a arată că 13.500 copii ar urma să fie afectaţi de subnutriţie în acest an.
Recrutarea copiilor în rândul grupurilor armate reprezintă un alt risc major, a afirmat Mercado, care a adăugat că lipsa fondurilor au împiedicat eforturile umanitare.
Agenţiile umanitare au lansat un apel la o asistenţă de urgenţă de 129 milioane de dolari în 2013 în Republica Centrafricană, dar, până în prezent, doar 1% din această sumă a fost strânsă, susţine UNICEF.
Între timp, situaţia din Republica Centrafricană continuă să fie încordată, după ce, duminică, câteve mii de luptători rebeli au cucerit capitala Bangui şi l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Francois Bozize.
Lovitura de stat a aruncat ţara în haos, iar liderul rebelilor şi auto-proclamatul preşedinte Michel Djotodia a solicitat ajutorul forţelor de menţinere a păcii staţionate în ţară pentru restabilirea ordinii.
„Am patrulat timp de două zile, în încercarea de a opri jafurile. Lucrurile încep să se aşeze, dar suntem departe de a spune că situaţia este normală”, a explicat un ofiţer al forţelor FOMAC pentru Reuters.
Cu toate acestea, focurile de armă au continuat să se audă în capitală, care are 600.000 de locuitori, iar curentul electric este oprit de patru zile.
Îndepărtarea de la putere a lui Bozize, care preluase conducerea ţării în 2003 tot în urma unei lovituri de stat, este ultima dintr-o lungă serie de revolte pe care Republica Centrafricană le-a cunoscut din 1960, anul în care şi-a câştigat independenţa faţă de Franţa.
În ciuda faptului că dispune de importante rezerve de aur, diamante şi uraniu, Republica Centrafricană rămâne una dintre ţările lumii cel mai puţin dezvoltate.