Legea a fost iniţiată de doi deputaţi ai partidului de opoziţie Fidesz, care afirmă că palinca este o adevărată comoară naţională a Ungariei. Ulterior, proiectul a fost semnat de câte doi deputaţi din fiecare partid parlamentar, ca o dovadă că problema este într-adevăr de interes naţional. Potrivit viitoarei legi, doar băuturile distilate şi îmbuteliate în Ungaria, din fructe cultivate în ţară, vor avea dreptul să poarte numele de palincă.
Parlamentarii susţin că Uniunea Europeană a declarat, încă din 2004, palinca drept produs tradiţional al Ungariei, dar până acum nicio lege nu proteja acest statut. Palinca se mai produce în câteva regiuni din Austria, dar mai ales în România, iar iniţiatorii legii nu văd cu ochi buni acest lucru.
?România are şi ea produsul ei naţional, numit Ţuică. Eu i-aş încuraja pe români să-şi protejeze şi ei Ţuica şi astfel s-o scoată pe piaţă. Dar, dacă vor să facă palincă, atunci trebuie să se supună normelor noastre din Ungaria?, a declarat unul dintre iniţiatori.
Deputatul a precizat că austriecii au primit deja dreptul să producă palincă de caise, dar în cazul României nu se va accepta decât palinca de prune. Legea prevede înfiinţarea unui Comitet Naţional al Palincii, care va reglementa producţia şi normele de calitate.
Antena 3