Antena 3 CNN Economic Ungaria renunţă la plafonarea preţurilor produselor alimentare, de la 1 iulie

Ungaria renunţă la plafonarea preţurilor produselor alimentare, de la 1 iulie

supermarket vouchere alimente profimedia images
În ianuarie 2023, inflaţiei atinsese 25,7%, iar în mai 2024 a fost de 4%. Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    25 Iun 2024   •   12:50

Ungaria va renunţa, din 1 iulie, la reducerile obligatorii de preţ la unele alimente de bază impuse marilor retaileri, din cauza scăderii inflaţiei, a anunţat marţi Ministerul Economiei, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus în iunie 2023 reduceri obligatorii de preţ, după ce Ungaria a înregistrat cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană.

„Inflaţia se diminuează, salariile reale înregistrează creşteri din septembrie 2023, ceea ce înseamnă venituri mai ridicate pentru familii, contribuind la precauţii mai reduse şi, prin urmare, la majorarea consumului”, a precizat Ministerul Economiei.

În ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de vârf de 25,7%, dar de atunci a revenit la ţinta Băncii Centrale de 2%-4%. În mai, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4%.

Conform reglementărilor introduse în iunie 2023, retailerii de alimente cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi (2,72 milioane de dolari) erau obligaţi ofere reduceri săptămânale la 20 de produse alimentare, inclusiv carne de porc, lapte, brânză şi pâine, de cel puţin 15%, comparativ cu cel mai scăzut preţ oferit în precedentele 30 de zile. 
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?
x close