Porţile spaţiului Schengen s-au închis preţ de şapte ore pentru refugiaţii ucraineni care intenţionau să se îndrepte spre tările din vest.
Ungaria a renunţat după şapte ore la reglementările privind condiționarea accesului ucrainenilor de pașaportul biometric. În tot acest timp, în vămi s-a produs haos, întrucât măsura i-a luat prin surprindere pe ucrainenii care intenţionau să se îndrepte spre ţările din vest.
Tot acest timp de aşteptare a creat haos în vămi, iar sute de oameni, aflaţi in vama Nădlac doi, adulţi şi foarte mulţi copii au realizat că nu deţin documente necesare pentru a putea intra în Ungaria. Astfel, aceştia au fost nevoiţi să se întoarcă din drum, după zeci de ore petrecute pe drum.
Sute de oameni, nevoiţi să facă cale întoarsă
Umilire, disperare şi neputinţă se putea citi pe chipul refugiaţilor ajunşi la graniţa cu Ungaria. După ce au petrecut ore bune la coadă, ucrainenii care au fugit din calea războiului au aflat că nu pot intra în spaţiul Schengen fără paşaport biometric.
Parcările din vama s-au umplut rapid cu autocare pline de copii şi adulţi, care nu şi-au mai putut continua drumul. Unii au scapat dintr-un alt război şi s-au trezit în mijlocul altuia.
În foarte multe cazuri, chiar daca părinţii deţin paşaport biometric, copiii acestora nu au, astfel familia nu putea intra în Ungaria. Dacă până miercuri, la prânz, cetăţenii ucraineni intrau în în spaţiul Schengen cu pasaport obişnuit şi cu certificatul de naştere al copilului, regulile s-au schimbat peste noapte.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că, în urma discuţiei avute cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, acesta l-a informat că Ungaria a decis să revoce măsura anunţată anterior prin care cetăţenii ucraineni fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în această ţară.
"Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria", a scris şeful diplomaţiei române, miercuri seara, pe Twitter.
El îi mulţumeşte în acest context ministrului de Externe al Ungariei.
"Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei", mai scrie Aurescu.
Război în Ucraina | Atac aerian furibund asupra Kievului. ONU condamnă intervenţia rusă din Ucraina
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a anunţat miercuri că autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea şi Sighetu Marmaţiei că, începând cu data de 2 martie, ora 15:45 (ora României), la frontiera româno-ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetăţenilor statelor terţe (inclusiv cetăţenilor ucraineni sau altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condiţiile de intrare în spaţiul Schengen.