Antena 3 CNN Externe Încă un motiv pentru care Ungaria nu iese de pe orbita Rusiei. Budapesta a acordat licența grupului Rosatom

Încă un motiv pentru care Ungaria nu iese de pe orbita Rusiei. Budapesta a acordat licența grupului Rosatom

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:35 26 Aug 2022 Modificat la 13:35 26 Aug 2022
Viktor Orban Vladimir Putin
Sursa foto: hepta

Reactoarele sunt construite de grupul rus Rosatom, transmite Reuters.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost ridicată de sovietici în anii '80 ai secolului trecut.

Ea furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

În decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat contractul pentru construcția a două noi unități energetice la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Construcția noilor reactoare este mult întârziată

Conform calendarului inițial, construcția urma să înceapă în 2018, pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025.

O cauză a nerespectării termenelor ține de procedura de evaluare derulată de Uniunea Europeană și concentrată pe modalitatea de finanțare.

În pofida întârzierilor semnificative, contractul acordat fără licitație către Rosatom este în mod frecvent dat ca exemplu al legăturilor strânse dintre premierul ungar Viktor Orban şi președintele Rusiei, Vladimir Putin, notează presa internațională.

Potrivit documentului semnat în 2014 între Moscova și Budapesta, Ungaria își finanțează centrala construită de Rosatom cu bani împrumutați chiar din Rusia: este vorba despre un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, la o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Ministrul ungar de Externe: "Noile reactoare construite de ruși servesc intereselor strategice ale țării"

Potrivit anunțului postat joi seară de Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria pe siteul său, centrala nuclear-electrică de la Paks poate fi extinsă cu două noi reactoare.

Energia nucleară nu este supusă sancțiunilor Uniunii Europene.

"Cele două noi reactoare nucleare servesc intereselor strategice ale Ungariei", spunea în luna mai ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, după întâlnirea cu conducerea Rosatom.

×
x close