Orban a spus că actuala propunere a Comisiei Europene de interzicere a importurilor de petrol rusesc ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, adăugând că țara este pregătită să negocieze, dacă vede o nouă propunere care să răspundă intereselor maghiare.
Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul său din Ucraina, dar mai multe țări, îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol din Rusia, au stat în calea unui acord.
Câteva țări din estul UE sunt îngrijorate de faptul căembargoul nu le va lăsa suficient timp să se adapteze, chiar dacă diplomații au spus că Ungaria și Slovacia vor primi un răgaz până la sfârșitul anului 2023.
Orban a declarat pentru postul de radio de stat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și va face investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale, pentru a putea transforma sistemul actual care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrol rusesc.
”Știm exact de ce avem nevoie, în primul rând avem nevoie de 5 ani pentru ca întreg acest proces să fie finalizat... 1-1,5 ani nu este suficient pentru nimic”, a spus el, adăugând că Ungaria ar avea nevoie și de investiții mari în rafinării și sistemul de transport maritim pentru a permite importurile de petrol nerusesc, scrie Reuters.
Orban s-a întrebat dacă este înțelept să se facă investiții de această amploare pentru un rezultat în 4-5 ani, în timp ce războiul din Ucraina are loc acum. El a spus că Ungaria așteaptă să vadă o nouă propunere din partea Comisiei.
”Nu vreau să mă confrunt cu UE, ci să cooperez... dar acest lucru este posibil doar dacă țin cont de interesele noastre”, a subliniat liderul de la Budapesta.
Orban a mai spus că țara sa nu va susține includerea pe lista neagră a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, deoarece aceasta este o ”chestiune a libertății religioase”.
El a reiterat poziția Ungariei de a nu trimite arme în Ucraina vecină, deoarece aceste transporturi vor deveni ținta atacurilor rusești în zona de dincolo de granița din vestul Ucrainei, unde locuiesc etnicii maghiari, a spus el.