Antena 3 CNN Externe Ungaria spune că va ignora criticile liderilor UE și NATO în urma vizitei lui Viktor Orban la Moscova

Ungaria spune că va ignora criticile liderilor UE și NATO în urma vizitei lui Viktor Orban la Moscova

viktor orban vladimir putin profimedia
Viktor Orban și Vladimir Putin la întâlnirea lor de la Moscova | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    05 Iul 2024   •   19:51

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat vineri că Ungaria, în calitate de țară suverană, va ignora criticile Uniunii Europene și NATO în urma vizitei premierului Viktor Orban la Moscova. Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru discuții despre soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina într-o vizită de lucru în capitala rusă, conform EFE.

„Suntem o ţară suverană, aşa că nu cred că ar trebui să acordăm atenţie criticilor de acest gen", a declarat el presei la Kremlin după întâlnirea dintre şeful guvernului ungar şi preşedintele rus.

Orban a sosit în capitala rusă vineri dimineața într-o vizită oficială surpriză, la doar trei zile după întâlnirea sa la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, unde a propus discuții pentru o încetare a focului cu Rusia pentru a „accelera" negocierile de pace.

Înaintea sosirii premierului ungar la Moscova, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a subliniat că Orban „nu reprezintă UE în niciun fel" în contextul acestei vizite controversate.

Deşi Ungaria este în prezent statul membru al UE care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului până la 31 decembrie, „aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii", a subliniat şeful diplomaţiei europene într-un comunicat.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat, de asemenea, că Ungaria „nu are un mandat pentru a se angaja într-un dialog cu Rusia" în numele UE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Viktor Orban nu vorbește în numele Alianței în dialogul său cu Putin, cu toate că Budapesta l-a informat în prealabil despre această vizită.

În plus, Kievul a făcut clarificări, afirmând că premierul ungar nu a convenit sau coordonat cu autoritățile ucrainene și a respins „orice acord privind Ucraina fără implicarea Ucrainei".

După discuțiile cu Putin, Orban intenționează să plece în Azerbaidjan pentru a participa la un summit informal al Organizației Statelor Turcice (OTS).

La conferința de presă comună cu Vladimir Putin, Viktor Orban a descris vizita sa drept o „misiune de pace" și a menționat că întâlnirea de vineri cu liderul rus a fost a 14-a din 2009, subliniind că vizita recentă a fost "mai specială decât cele anterioare", conform MTI.

El a subliniat că Ungaria „devine treptat singura țară din Europa" care poate comunica cu ambele părți beligerante.

Premierul a exprimat dorința de a discuta probleme importante cu președintele rus și de a evalua poziția acestuia cu privire la chestiuni relevante pentru Europa.

În întâlnirea de la Kremlin au participat și Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, și omologul său rus, Serghei Lavrov.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close