Ungaria a anunţat vineri că va retrage două controversate amendamente la Constituţie din dorinţa de a linişti temerile Bruxellesului şi a evita posibile sancţiuni europene, o concesie rară din partea guvernului de la Budapesta, relatează AFP, conform Agerpres.
Ministrul de externe, Janos Martonyi, a afirmat în cursul unei conferinţe de presă că introducerea unei taxe speciale în cazul în care Budapesta ar avea de plătit o amendă ca urmare a procedurilor de infringement declanşate de UE va fi retrase din Constituţia ungară.
Un alt amendament contestat, cel referitor la atribuţiile preşedintelui Oficiului Naţional Judiciar de a transfera cauze după declanşarea unei proceduri - situaţie considerată ca o încălcare a principiului independenţei judecătorilor -, va fi, de asemenea, retras din Constituţie.
'Obiectivul Ungariei este de a rezolva conflictele şi de a evita procedurile de infringement împotriva sa', a declarat Martonyi.
După preluarea puterii în mai 2010, premierul ungar, Viktor Orban, a intrat în conflict deschis cu Bruxellesul, care îi reproşează o serie de amendamente constituţionale litigioase şi în număr prea mare: nu mai puţin de patru în 15 luni.
Aceste amendamente au stârnit 'grave îngrijorări' Uniunii Europene, i-a scris lui Viktor Orban preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la 12 aprilie, şi ar putea duce la declanşarea procedurii de infringement împotriva Ungariei.
Dacă guvernul de dreapta condus de Viktor Orban a acceptat să retragă două amendamente controversate, o concesie rară din partea sa, Martonyi a anunţat că, în schimb, va refuza să elimine o altă modificare criticată de Barroso, şi anume cea care restrânge libertatea de a desfăşura campanie electorală la posturi de televiziune private.
Acest amendament va fi în vigoare la alegerile legislative din 2014 şi viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, contrar asigurărilor date anterior de guvern.
Executivul european şi Comisia de la Veneţia a calificat în repetate rânduri Constituţia ungară ca nedemocratică, reproşând în acelaşi timp reformele privind mass-media, banca centrală şi sistemul judiciar.
La jumătatea lunii iunie, Comisia de la Veneţia urmează să dea publicităţii un aviz legat de recentele modificări ale Constituţiei ungare.