
Ungaria nu va fi de acord cu nicio parte a misiunii Uniunii Europene de pregătire militară ce va avea loc în interiorul Ucrainei. Guvernul de la Budapesta susține că în acest fel ar spori riscul unei escaladări a războiului. Declarația a fost făcută, luni, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, conform MTI, citată de Agepres.
Szijjarto a mai spus că ţara sa şi-a exprimat clar poziţia conform căreia o asemenea misiune ar trebui să opereze doar în afara teritoriului ucrainean. „Aceasta este o linie roşie pentru noi”, a spus el.
Referitor la un nou set de sancţiuni ale Uniunii Europene contra Rusiei, al 17-lea astfel de pachet, au existat cereri ca măsurile respective să fie „masive şi foarte robuste”. Șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiha, a solicitat chiar restricţii asupra importurilor rusești de energie şi industriei nucleare.
„Ungaria vrea pace, nu război”, a afirmat Peter Szijjarto, potrivit căruia „pachetul masiv de propuneri” a susţinut „politica falimentară pro-război din ultimii trei ani”, iar un nou set de sancţiuni ar „pune în pericol” pentru Europa şi Ungaria.
„Noi nu vom accepta deloc acest lucru”, a adăugat el.
Eforturi pentru aderarea Ucrainei la UE
Ministrul de externe ungar a menţionat că se fac eforturi pentru a deschide în acest an toate capitolele de negociere a aderării Ucrainei la UE. Mai mult, comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a prezentat ideea unei integrări economice depline a Ucrainei înaintea aderării acesteia la blocul european, a adăugat Szijjarto.
În opinia sa, toate celelalte state membre ale UE „şi Bruxelles-ul” pun o mare presiune asupra Ungariei pentru a permite aderarea rapidă a Ucrainei la blocul european.
„Aşadar, astăzi ei vor ca noi să cedăm, fără a mai ţine cont de faptul că drepturile comunităţii naţionale maghiare sunt încălcate în Ucraina. Am spus clar că doar poporul ungar poate decide această chestiune ... la referendum în aprilie sau mai”, a continuat ministrul ungar.
În urmă cu jumătate de an, Ungaria a respins o nouă propunere a UE privind desfăşurarea de consilieri militari europeni în Ucraina pentru coordonarea activităţii de pregătire a soldaţilor ucraineni.
În acest context, şeful diplomaţiei ungare a menţionat, la începutul lunii octombrie a anului trecut, că UE a decis în 2022 să instruiască soldaţi ucraineni pe teritoriul statelor membre ale blocului european, amintind că Ungaria a decis atunci să nu pună la dispoziţie soldaţi sau finanţare pentru aceasta şi a respins misiunile de instruire pe teritoriul ungar.
Totuşi, Ungaria nu a încercat să împiedice alte state membre să ia parte la respectiva iniţiativă, a spus Szijjarto.
„Este periculos şi pentru Ungaria, căci escaladarea se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanţă”, a afirmat, la acea vreme, ministrul ungar de externe.