Antena 3 CNN Externe Ungaria a evacuat din adăposturi peste 100 de refugiați ucraineni. Alți 1000 riscă să ajungă în stradă

Ungaria a evacuat din adăposturi peste 100 de refugiați ucraineni. Alți 1000 riscă să ajungă în stradă

copil priveste prin geamul unui tren
Refugiați ucraineni în trenuri, în Ungaria. Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    22 Aug 2024   •   21:35

Guvernul ungar a început să-i arunce în stradă pe refugiații ucraineni proveniți din regiunea Zakarpattia, după intrarea în vigoare a unui nou decret care limitează accesul la adăpost pentru aceștia, relatează Kyiv Independent.

Decretul cu pricina, intrat în vigoare din 21 august, restricționează accesul la adăpost subvenționat de la stat și permite doar ucrainenilor care vin din teritorii direct afectate de război să ceară un loc în adăposturi.

Conform relatărilor, 120 de refugiați au fost dați afară din adăposturi în dimineața zilei de 21 august în localitatea Kocs, din nordul Ungariei, la graniță cu provincia ucraineană Zakarpattia. 

Majoritatea refugiaților sunt de etnie romă și au trăit până acum într-un adăpost privat subvenționat de stat. Unii dintre ei au dormit pe străzi după această decizie.

Legislația ungară modificată, care schimbă semnificativ procedura de ajutor pentru refugiații ucraineni, a provocat îngrijorare inclusiv la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, care a cerut guvernului de la Budapesta să-și regândească abordarea. 

Noua decizie a guvernului Orban afectează în primul rând refugiații din minoritatea romă din Zakarpattia, mulți dintre ei locuind în adăposturi care urmează să fie închise. Mulți dintre ei au cetățenie dublă ucraineană și ungară. Ungaria găzduiește, în prezent, peste 30.000 de refugiați din Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close