Ungaria a decis să desfășoare sisteme de apărare aeriană în estul țării după ce Ucrainei i s-a permis să atace în Rusia cu arme occidentale, scrie Ukrainska Pravda. De asemenea, Polonia a ridicat avioanele de luptă NATO, scrie BBC.
UPDATE 11.25 Polonia și-a desfășurat propriile avioane de luptă, avioane NATO, pentru a-și proteja spațiul aerian în timpul atacurilor ruse asupra Ucrainei.
Sistemele de apărare aeriană și de recunoaștere radar de la sol sunt pregătite la cel mai înalt nivel, a scris Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze pe X.
Nu e prima oară cân Polonia ridică avioane în timpul atacurilor ruse asupra Ucrainei în timpul războiului.
Știrea inițială
Ungaria va instala un sistem de apărare antiaeriană în nord-estul său, în contextul în care ameninţarea unei escaladări în războiul dintre Rusia şi Ucraina este ''mai mare ca oricând'', a anunţat ministrul apărării ungar Kristof Szalay-Bobrovniczky.
Kristof Szalay-Bobrovniczky nu a precizat ce elemente ale sistemului de apărare antiaeriană vor fi instalate în nord-estul ţării.
''Încă suntem încrezători că va fi pace cât mai curând posibil, prin diplomaţie în loc de o soluţie militară'', a spus Kristof Szalay-Bobrovniczky într-un video postat pe contul său de Facebook. ''Totuşi, pentru a fi pregătiţi pentru toate posibilităţile, recent am ordonat achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană şi control aerian şi instalarea capacităţilor construite pe ele, în nord-estul ţării'', a declarat ministrul ungar după o reuniune a Consiliului de apărare convocată de premierul Viktor Orban.''Pericolul escaladării războiului ruso-ucrainean este mai mare ca oricând'', a spus Szalay-Bobrovniczky.
Ungaria, stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, are frontieră terestră comună cu Ucraina.
Premierul ungar Viktor Orban a publicat miercuri pe X o imagine de la reuniunea Consiliului de Apărare al țării, convocat după informații privind un atac iminent și masiv al Rusiei împotriva Kievului.
„Monitorizăm îndeaproape știrile care vin din prima line a războiului dintre Rusia și Ucraina. În această dimineață, am convocat o reuniune a Consiliului de Apărare. Niciodată riscul de escaladare nu a fost atât de ridicat. Ungaria continuă să susțină ferm o încetare a focului și convorbiri de pace", a precizat Orban.
Weekendul trecut, când mai multe rachete rusești au fost doborâte lângă granița cu Ungaria, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a anunțat că sunt necesare „eforturi sporite pentru a aduce pacea mai aproape”.
După anunțul ridicării restricțiilor pentru Ucraina, Szijjártó a acuzat actuala administrație americană că „pune în pericol noua realitate” apărută după victoria lui Donald Trump și că iscă amenințări de extindere a războiului.