Concret, guvernul de la Budapesta va trebui să plătească de 200 de milioane de euro, care contează ca sumă forfetară, pentru nerespectarea unei decizii a CEJ din 2020, relatează Agerpres, citând AFP și dpa.
Atunci, instanța a condamnat Ungaria pentru încălcarea legislației Uniunii și, în mod special, pentru încălcarea procedurilor referitoare la acordarea protecției internaționale şi la returnarea migranților ilegali către țări terțe.
Sancțiunea complementară de un milion de euro pe zi de întârziere este consecința faptul că, în continuare, autoritățile din Ungaria nu aplică decizia CEJ din 2020.
"Această nerespectare, care constă în sustragerea deliberată de la aplicarea unei politici comune, în ansamblu, constituie o încălcare fără precedent şi extrem de gravă a dreptului Uniunii", a explicat CEJ noile sancțiuni.
Ungaria a ridicat garduri la granițe în timpul valurilor de migranți dinspre Orientul Mijlociu spre Europa, în deceniul trecut
Sub conducerea lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, Ungaria a construit garduri anti-migranți la frontierele sale și a restricționat depunerea cererilor de azil la ambasadele sale din străinătate.
CEJ a constatat că felul în care s-a comportat Ungaria în această criză a migrației "a avut și are ca efect transferarea către alte state membre a răspunderii de a asigura primirea solicitanților de protecție internațională, procesarea cererilor lor și returnarea cetățenilor în situație ilegală către țări terțe".
Potrivit instanței europene, conduita Ungariei "subminează grav principiul solidarității și al împărțirii echitabile a responsabilităților între statele membre".
Șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban (foto), a primit cu nervozitate sancțiunea Curții Europene de Justiție.
"Amenda de 200 de milioane de euro, plus un milion de euro pe zi pentru apărarea frontierelor UE este scandaloasă şi inacceptabilă (...) Migranții ilegali li s-au părut mai importanți birocraților de la Bruxelles decât cetățenii europeni ", a scris liderul ungar pe rețeaua socială X.