Antena 3 CNN Externe Ungaria blochează din nou ajutorul UE pentru Ucraina pentru că Zelenski a oprit petrolul rusesc prin conducta Drujba

Ungaria blochează din nou ajutorul UE pentru Ucraina pentru că Zelenski a oprit petrolul rusesc prin conducta Drujba

viktor orban zelenski hepta
Ucraina a blocat conducta Drujba prin care petrolul din Rusia ajungea în Ungaria. Foto: Hepta
23 Iul 2024   •   16:13

Ungaria va bloca următoarea tranşă de finanţare a ajutorului militar pentru Ucraina din "Facilitatea Europeană pentru Pace" până când Kievul va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Ungaria şi Slovacia, relatează Reuters.

Ministrul ungar de externe a anunţat marţi că ţara sa va bloca orice nou transfer de fonduri către Kiev din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), până când Ucraina va debloca livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil prin conductele de pe teritoriul ucrainean către Ungaria şi Slovacia, livrări oprite de Kiev după ce a plasat această societate pe lista ucraineană de sancţiuni legate de invazia rusă.

"Vom continua să blocăm plăţile din Facilitatea Europeană pentru Pace, până când Ucraina rezolvă chestiunea Lukoil", a indicat Szijjarto. Facilitatea Europeană pentru (EPF) este un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

Ungaria şi Slovacia au cerut luni Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pentru a debloca tranzitul petrolului exportat de Lukoil prin conductele ce tranzitează teritoriul ucrainean.

„Am discutat ieri cu ministrul ucrainean de externe (Dmitro Kuleba), care a spus că ei permit integral tranzitul petrolului, dar acest lucru nu este adevărat”, a declarat presei la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Acesta şi-a manifestat mirarea faţă de măsura Kievului de a bloca aprovizionarea Ungariei cu petrol al companiei Lukoil, deşi 42% din electricitatea importată de Ucraina luna trecută a fost furnizată de Ungaria.

O reacţie asemănătoare a avut premierul slovac Robert Fico, a cărui ţară de asemenea furnizează Ucrainei electricitate, de care Kievul are mare nevoie după ce Rusia a distrus în bombardamente o mare parte din sistemul energetic ucrainean. Potrivit lui Fico, oprirea de către Ucraina a tranzitului petrolului furnizat Slovaciei de Lukoil este cu atât mai mult de neînţeles în condiţiile în care Slovacia livrează Ucrainei motorină din petrolul pe care-l rafinează.

Ungaria şi Slovacia au iniţiat acum o procedură de consultare cu Comisia Europeană. „Comisia are trei zile să răspundă cererii noastre, după care vom aduce chestiunea în faţa instanţei”, a indicat ministrul Szijjarto. Dacă procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria şi Slovacia vor sesiza o instanţă internaţională, urmând să decidă care va fi aceasta, a adăugat ministrul ungar.

Fiind două ţări lipsite de ieşire la mare şi având astfel mai multe dificultăţi de a se aproviziona din surse alternative, Ungaria şi Slovacia au primit derogări în cadrul sancţiunilor impuse Rusiei de UE după invazia în Ucraina, astfel că pot achiziţiona în continuare petrol rusesc.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close