Antena 3 CNN Externe Ungaria ar putea fi dată afară din Schengen. Furie la Bruxelles din cauza vizelor acordate rușilor

Ungaria ar putea fi dată afară din Schengen. Furie la Bruxelles din cauza vizelor acordate rușilor

viktor orban profimedia
Premierul ungar Viktor Orban. Sursă foto: Profimedia
de Ioana Coman    |    06 Aug 2024   •   07:00

În Parlamentul European se strâng semnături pentru expulzarea Ungariei din spațiul Schengen, după ce Budapesta a relaxat restricțiile privind vizele pentru cetățenii din Rusia și Belarus, scrie Politico.

„Solicitam Comisiei Europene să ia masuri urgente pentru a investiga decizia Ungariei, deoarece aceasta ar putea fi o lacună și ar putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen și rolul său de spațiu sigur pentru cetățeni”, se arată în scrisoare, inițiată de deputatul ceh Danusha Nerudova și deputatul Pietras Austryavichyus.

Parlamentarii au afirmat că, daca guvernul ungar refuză să își schimbe politica, Uniunea Europeana ar trebui „să conteste prezența Ungariei în spațiul Schengen prin introducerea de noi măsuri de protecție a cetățenilor europeni, inclusiv noi controale la frontierele ungare”.

Scrisoarea vorbește, de asemenea, despre posibilitatea ca alte state UE să impună un regim de vize cetățenilor unguri și să introducă controale la frontierele tarii.

Până duminică seara, scrisoarea adunase aproximativ 70 de semnături, inclusiv ale foștilor premieri ai Belgiei și Irlandei.

În Parlamentul European se cere suspendarea Ungariei din spațiul Schengen

La începutul lunii iulie, cu ocazia începutului președinției Ungariei la Consiliul UE și controversata călătorie a lui Viktor Orban la Moscova, țara a extins cardul național pentru cetățenii Rusiei și Belarusului. Anterior era accesibil solicitanţilor din Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru și Serbia.

Titularul unui astfel de card are dreptul să lucreze în Ungaria fără autorizaţie de securitate şi îşi poate aduce şi familia în ţară. Acesta este valabil pentru o perioadă de doi ani, dar poate fi prelungit.

Oficial, titularul cardului nu este un lucrător invitat şi, prin urmare, nu apare nici în statistici şi nici în diferitele cote naţionale.

Decizia Ungariei privind relaxarea condiţiilor pentru acordarea de vize vine la un an după ce SUA au impus sancţiuni împotriva a trei înalţi funcţionari ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), o bancă controlată de Rusia la Budapesta: doi ruşi şi un cetăţean ungar.

Angajaţii acestei bănci s-au bucurat de imunitate diplomatică deplină şi au putut călători liber în spaţiul comunitar. La presiunea SUA, Ungaria s-a retras din IIB, dar şi-a exprimat frustrarea că a trebuit să o facă.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară a preluat de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, şi-a înfuriat luna aceasta partenerii europeni prin efectuarea unei vizite la Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre un potenţial acord de pace în Ucraina. Responsabilii de la Bruxelles s-au distanţat imediat de demersul lui Orban, subliniind că acesta nu a avut mandat din partea Uniunii Europene de a discuta cu Putin.

Totodată, Viktor Orban a criticat vehement ajutorul militar occidental acordat Ucrainei pentru a putea să contracareze invazia pe scară largă a Rusiei.

×
Parteneri
x close