Antena 3 CNN Externe Ungaria apelează la armată pentru a combate epidemia de febră aftoasă. Ce noi măsuri de dezinfecţie s-au luat

Ungaria apelează la armată pentru a combate epidemia de febră aftoasă. Ce noi măsuri de dezinfecţie s-au luat

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 16:24 02 Apr 2025 Modificat la 16:24 02 Apr 2025
zona izolata ferma animale infectate febra aftoasa politia martie 2025
Un camion încărcat cu animale moarte părăsește zona izolată de la o fermă unde animalele infectate cu febră aftoasă sunt sacrificate, pe 28 martie 2025. Sursa foto: Robert Nemeti/ Getty Images

Ungaria a desfăşurat soldaţi şi a iniţiat noi măsuri de dezinfecţie pentru a ajuta la stăpânirea focarelor de febră aftoasă într-o zonă din partea de nord-vest a ţării, la graniţa cu Slovacia şi Austria, a declarat miercuri ministrul ungar al agriculturii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ungaria a raportat la începutul lunii trecute la o fermă în apropierea graniţei austriece primul focar de febră aftoasă semnalat în această ţară după mai mult de 50 de ani . 

Între timp, Slovacia a detectat cinci astfel de focare şi a instituit pe 25 martie stare de urgenţă sanitară pe întreg teritoriul ţării, hotărând de asemenea sacrificarea a mii de bovine. 

În ziua următoare, Ungaria a detectat încă un focar de febră aftoasă la o fermă din nord-vestul ţării, unde a fost decisă sacrificarea ca măsură de precauţie a circa 3.000 de bovine.

Pășunatul interzis la granița dintre Ungaria și Slovacia

Tot ca măsură preventivă, autorităţile ungare au delimitat o fâşie de zece kilometri de-a lungul graniţei comune cu Slovacia, zonă unde păşunatul este interzis cel puţin până pe 7 aprilie. În această fâşie de carantină a fost asemenea decisă eutanasierea tuturor porcilor, pentru a preveni răspândirea bolii.

Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat miercuri descoperirea altor două focare, ce afectează aproximativ 3.500 de bovine. El a anunţat de asemenea desfăşurarea unor soldaţi şi măsuri sporite de dezinfecţie pentru a încerca oprirea răspândirii virusului. Ministerul ungar al Apărării nu a precizat deocamdată numărul soldaţilor implicaţi. 

Oficiul Naţional de Securitate a Lanţului Alimentar (NEBIH) din Ungaria a avertizat că febra aftoasă se răspândeşte cu uşurinţă, chiar şi prin vânt şi pe distanţe lungi, în principal printre bovine, porcine, oi, capre şi bivoli, dar nu prezintă un pericol pentru om. 

Potrivit datelor oficiale, în Ungaria erau în anul 2024 peste 850.000 de bovine, circa 900.000 de ovine şi peste 2,5 milioane de porci.

×
x close