Antena 3 CNN Externe Ungaria nu vrea să ajute la aderarea Moldovei și Ucrainei la UE în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie

Ungaria nu vrea să ajute la aderarea Moldovei și Ucrainei la UE în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie

moldova uniunea europeana
Drapelul R. Moldova și UE. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2024   •   22:13

Ungaria vrea să promoveze aderarea la UE a ţărilor din Balcanii de Vest, în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, dar nu şi a Republicii Moldova şi a Ucrainei, arată reprezentantul permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint, transmite EFE.

Uniunea Europeană va începe negocierile cu Kiev şi Chişinău marţea viitoare, încă sub preşedinţia belgiană, după ce Budapesta şi-a manifestat o primă reticenţă în acest sens, scrie Agerpres.

Cu Ucraina şi Republica Moldova „nu sunt planificate să se mai organizeze conferinţe interguvernamentale în acest an”, a declarat ambasadorul Ungariei într-o conferinţă de presă.

Guvernul ungar vrea să „avanseze cât mai mult posibil” în procesul de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest deoarece acestea aspiră să adere la UE de „peste două decenii”.

Ungaria vrea să organizeze în regiune un summit cu participarea UE şi a statelor din Balcanii de Vest - Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, dar încă nu a fost stabilită o dată, conform unor surse diplomatice.

În prezent, Uniunea Europeană a deschis negocieri de aderare cu toate ţările, mai puţin cu Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo.

Kosovo nu a obţinut statutul de ţară candidată, deşi l-a solicitat, deoarece Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România nu recunosc independenţa unilaterală declarată în 2008 de Priştina faţă de Serbia.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close