Antena 3 CNN Externe Ungaria a modificat Constituția. George Soros poate să rămână fără cetățenie, iar sexele permise pot fi doar „bărbat și femeie”

Ungaria a modificat Constituția. George Soros poate să rămână fără cetățenie, iar sexele permise pot fi doar „bărbat și femeie”

Adrian Dumitru
1 minut de citit Publicat la 19:43 14 Apr 2025 Modificat la 00:47 15 Apr 2025
Viktor Orban
Foto: Profimedia Images

Parlamentul Ungariei a adoptat, luni după-amiază, controversatul amendament la constituție prin intermediul căruia se interzic paradele gay în țară dar și care limitează, efectiv, libertatea de întrunire a persoanelor. Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a promovat și adoptat acest amendament în ciuda protestelor care durează de săptămâni întregi.

Amendamentul constituțional a fost aprobat de parlamentul ungar cu 140 de voturi pentru și 21 împotrivă, conform Index.

Adoptarea acestui controversat amendament constituțional vine în ciuda protestelor care durează de săptămâni întregi și a unei perturbări scurte în camera parlamentară, chiar înaintea votului.

Principala prevedere din amendament prescrie că „dreptul copilului la o dezvoltare armonioasă morală, fizică și mintală este mai presus de orice alt drept fundamental, cu excepția celui la viață”.

Amendamentul este considerat un pretext pentru a consolida fundațiile juridice ale interzicerii paradelor gay, inclusiv a marșului Pride.

În plus, noul text constituțional proclamă că oamenii nu pot fi decât femei sau bărbați și permite retragerea cetățeniei persoanelor cu dublă sau triplă cetățenie. Se speculează că ea țintește obiectivul de a retrage cetățenia ungară omului de afaceri George Soros, ținta frecventă a teoriilor conspirației ale extremei drepte internaționale.

Viktor Orban și aliații săi reacționari folosesc des persoana lui Soros pentru a-și promova teoriile conspirației, dar și ca „țap ispășitor” în propaganda lor.

Forțele politice de opoziție participă la un protest chiar în fața parlamentului ungar.

Legea ar putea fi un pretext pentru o consolidarea autocratică a puterii lui Orban

Adam Remport, avocat la Uniunea ungară pentru Libertăți Civile (HCLU), spune că deși Ungaria folosește deja din 2015 instrumente specifice de recunoaștere facială pentru a asista poliția în investigații și pentru găsirea persoanelor dispărute, legea recentă care interzice paradele gay permite ca aceste tehnologii să fie folosite într-un mod mult mai larg și mai problematic pentru democrație.

Aceste noi moduri includ și monitorizarea sau detectarea protestelor politice.

Proteste în capitala ungară înainte și după adoptarea amendamentului. Foto: Profimedia Images

„Una dintre problemele fundamentale este că această tehnologie este foarte invazivă, vorbim doar nivelul uriaș la care ar putea avea loc intruziunile când aplici tehnici de supraveghere în masă”, spune Remport.

„Important în acest caz este și efectul asupra libertății de întrunire, mai specific efectul înfricoșător care apare când oamenilor le e frică să iasă în stradă pentru a-și arăta credințele politice sau ideologice de frica persecuției”, a adăugat el.

×
x close