Antena 3 CNN Externe Unde sunt bani mulţi, clima nu contează

Unde sunt bani mulţi, clima nu contează

Unde sunt bani mulţi, clima nu contează
03 Feb 2007   •   16:25
Companiile din industria energiei au înregistrat, în ultimii ani, venituri record. ExxonMobil, din Statele Unite, a înregistrat, în ultimul an, un profit net care ajunge la 39,5 miliarde de dolari. Acesta reprezintă cel mai mare profit înregistrat de o corporaţie, în toată istoria Statelor Unite. Profitul grupului anglo-olandez, Shell, a crescut cu un procent de 21%, ajungând la 25 de miliarde de dolari.

Shell a confirmat că, în 2005, emisiile de dioxid de carbon au ajuns la 102 de milioane de tone. Mai mult decât un stat de nivel mediu, informează HotNews. Cu toate acestea, energia regenerabilă nu reprezintă o prioritate pentru Shell. Van der Veer, directorul executiv al Shell, a afirmat că investiţiile în energia regenerabilă au fost mici, motivând că se aruncă banii pe geam.

În schimb, un institut american, finanţat de gigantul petrolier Exxon Mobil, oferă 10.000 de dolari fiecărui expert care contestă concluziile raportului dat publicităţii vineri, la Paris. Potrivit The Guardian, institutul a trimis scrisori mai multor oameni de ştiinţă şi cercetători, în care a promis că oferă 10.000 de dolari în schimbul unor articole care să scoată în evidenţă greşeli ale raportului comisiei ONU asupra încălzirii globale.

Raportul prezentat vineri, la Paris, de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) susţine că Schimbările climatice din întreaga lume au loc, în proportie de 90%, din cauza acţiunilor umane. Documentul avertizează că, în cazul în care, în 10 ani nu se limiteaza emisia gazelor cu efect de seră, schimbările climatice vor scăpa de sub control şi vor provoca grave dezechilibre în natură.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close