Antena 3 CNN Externe Unde a dispărut Macron? După ce a fost dat jos de pe afișele propriului partid, președintele Franței nu a mai apărut în viața publică

Unde a dispărut Macron? După ce a fost dat jos de pe afișele propriului partid, președintele Franței nu a mai apărut în viața publică

macron si sotia le touquet profimedia
După ce s-a plimbat cu soția prin Le Touqet, în ziua alegerilor, Macron nu a mai avut apariții publice. Foto: Profimedia
05 Iul 2024   •   07:00

Ultima dată când Emmanuel Macron a fost văzut în public, purta o jachetă de aviator închisă la culoare, ochelari de soare Top Gun și o șapcă neagră de baseball. Aspectul său de star rock incognito, în timp ce a votat duminică în orașul de coastă Le Touquet, a atras multă atenție pe rețelele de socializare și pe canalele de știri. Dar, în ciuda acelui moment, adevărul este că Macron a făcut un pas înapoi față de public în ultima vreme. În afară de angajamentele internaționale planificate, el nu a fost văzut afară de aproape două săptămâni, scriu jurnaliștii de la Politico.

Duminica trecută, în loc ca Macron să apară la televiziune pentru a-și consola trupele rănite după o înfrângere uluitoare în primul tur al alegerilor parlamentare, Palatul Elysée a emis o scurtă declarație a președintelui în care face apel la unitate.

Pentru prima dată, alianța centristă a lui Macron, deja zdrobită și bătută după o înfrângere la alegerile europene din iunie, duce o luptă disperată fără liderul său.

Iar realitatea este că aliații săi nu-l doresc în campania electorală: fața lui Macron este chiar eliminată de pe afișele propriului partid.

„Președintele a subestimat cât de mult publicul a fost dezamăgit de personalitatea sa”, a declarat un oficial al partidului prezidențial.

În ultimele săptămâni, mai multe persoane grele din partid au făcut lobby pentru ca Macron să stea departe de campanie, în ceea ce un aliat cheie a numit o „de-macronizare ” necesară. Un ministru chiar a recunoscut la televiziunea publică că imaginea lui Macron era „uzată ”.

Pentru președintele în vârstă de 46 de ani, care aflat mereu în lumina reflectoarelor, vine cu idei noi, perturbă status quo-ul, noua realitate nu este una confortabilă.

Buncărul Elysée

Dar ca un Napoleon forțat în exil, Macron s-a întors la planșa de desen și își pregătește următoarea bătălie: să conducă Franța după ceea ce se așteaptă să fie o înfrângere răsunătoare duminică. Președintele francez ar putea fi nevoit să intre într-un guvern de „coabitare” cu partidul lui Marine Le Pen, care se așteaptă să conducă cel mai mare grup din parlament.

În ultimele zile, Macron a fost ocupat să-și susțină influența, numind mai mulți oficiali de rang înalt din Franța și făcând eforturi ca aliați ai săi să obțină locuri de muncă cheie la Bruxelles, atragând acuzații de la Le Pen că ar organiza „o lovitură de stat administrativă”.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat noi numiri în poliție și forțele de securitate după ședința săptămânală a Cabinetului. Zeci de oficiali militari de rang înalt au fost, de asemenea, numiți în armată, marina și forțele aeriene.

Erau de așteptat mai multe numiri, dar confruntat cu un protest tot mai mare din cauza remanierii administrative, președintele a fost nevoit să-și reducă planul. O persoană familiarizată cu discuțiile de la Elysée a numit-o în mod ironic „o întoarcere minoră”, potrivit Playbook Paris .

Așezat în Palatul Elysée, președintele joacă, de asemenea, scenarii de a doua zi, care includ o victorie spectaculoasă pentru extrema dreaptă, un parlament suspendat cu Adunarea Națională ca cel mai mare grup și o coaliție care exclude extrema dreaptă, potrivit mai multor oficiali. .

„Poate că este o oportunitate de a reinventa modul în care guvernăm”, a spus premierul francez Gabriel Attal la radio , adăugând că din alegeri ar putea ieși „o Adunare Națională plurală”, cu „cu mai multe grupuri politice de dreapta, stânga și centru”. care ar putea lucra împreună, câte un proiect pe rând.”

Dar o astfel de alianță depinde de rezultatele de duminică și ar fi posibilă doar dacă Macron ar fi de acord să lucreze cu extrema stângă sau dacă socialiștii, verzii și comuniștii ar fi de acord să rupă cu partenerul lor de coaliție, France Unbowed. Ambele perspective par foarte îndepărtate.

Încă în joc

Dar cât timp va sta Macron departe de camere? Nu prea mult se pare.

Duminică seara, odată ce amploarea victoriei Mitingului Național va fi cunoscută, președintele va trebui să se orienteze către alegerea unui nou premier, ceea ce ar putea dura săptămâni dacă nu există o majoritate clară în parlament.

„El va prelua din nou conducerea în calitate de garant al instituțiilor Franței”, a spus același oficial de partid citat mai sus. Dacă extrema dreaptă va câștiga o majoritate foarte mare, Macron ar fi sub presiune să-l numească pe liderul Mitingului Național, Jordan Bardella, ca prim-ministru. Dacă nu, președintele s-ar putea implica în lungi discuții de coaliție cu actualii săi rivali de stânga și de dreapta.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close