Antena 3 CNN Externe Una dintre cele mai mari puteri din Europa ar putea ieşi din UE curând. Parlamentul i-a dat un ultimatum

Una dintre cele mai mari puteri din Europa ar putea ieşi din UE curând. Parlamentul i-a dat un ultimatum

2 minute de citit Publicat la 20:16 12 Mai 2015 Modificat la 20:16 12 Mai 2015
uniunea.jpg
foto: euobserver
Premierul David Cameron ar putea convoca referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE anul viitor, nu în 2017, cum a propus iniţial. Ar scurta astfel bătălia pe care va trebui să o ducă pe două fronturi, la Bruxelles şi împotriva propriei tabere eurosceptice care înclină înspre părăsirea blocului comunitar, susţin analişti citaţi de AFP, preluată de Agerpres.

Ideea unei intentii a lui Cameron de a renegocia rapid cu UE conditiile apartenentei Marii Britanii la blocul comunitar, pentru a grabi convocarea referendumului, este evocata si de presa din Regat, care citeaza "surse guvernamentale".

Chiar David Cameron afirma la inceputul anului ca ar fi incantat daca aceasta consultare s-ar desfasura mai devreme.

"Este insa condamnat la o dubla negociere, cu partenerii europeni si cu propriul sau partid", spune John Springford, analist la Center for European Reform. El face o impartire a celor 331 de deputati conservatori - care ii asigura lui Cameron o majoritate fragila in Camera Comunelor - in trei grupuri aproximativ egale numeric.

Astfel, o treime ar fi favorabili rămânerii în UE, dar se abţin să-şi exprime deschis opiniile, o treime ar accepta de asemenea rămânerea în blocul comunitar, dar cu condiţia unor reforme profunde, iar cei care formează ultima treime, euroscepticii, înclină spre ieşirea Marii Britanii din UE. 

Ce vrea Cameron sa obţină de la UE


David Cameron va urmări în renegocierea relaţiilor cu Uniunea obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, prin restricţionarea accesului acestora la sistemul britanic de asistenţă socială, timp de patru ani. 

Premierul britanic a primit deja atenţionari din Europa că orice implică o revizuire a tratatelor, cum ar fi libertatea de circulaţie în UE, nu e de acceptat.

Cât despre opţiunile alegătorilor, care vor tranşa chestiunea la un eventual referendum, Europa a fost abia a şaptea pe lista preocupărilor manifestate cu prilejul scrutinului legislativ de săptămâna trecută, iar în prezent ei par mai degrabă înclinaţi să rămână în UE în schimbul unei revizuiri a raporturilor cu blocul comunitar.

Schulz le cere britanicilor să decidă rapid


Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut luni britanicilor să organizeze rapid referendumul promis de premierul David Cameron privind rămânerea în UE şi abia ulterior, odată ce decizia de fond va fi luată, să se poarte negocieri privind o eventuală revizuire a raporturilor Marii Britanii cu blocul comunitar, transmite agenţia EFE.  Schulz vede astfel invers faţă de Cameron succesiunea acestor două acţiuni.

Totodată, el i-a transmis lui David Cameron să nu considere că ar fi posibil ca aripa eurosceptică din partidul său conservator să ceară UE să înainteze propuneri guvernului de la Londra, pentru ca apoi britanicii să decidă dacă rămân mai departe în UE. "În Europa nu aşa se procedează", a insistat Schulz. "Trebuie mai întâi să se ia o decizie de fond. Astfel se poate lucra ulterior mai uşor cu partenerii", a apreciat el.

×
Etichete: Marea Britanie
x close