Antena 3 CNN Externe "Una din cele mai puternice ofensive ruse de la începutul războiului". Avertismentul șefului armatei ucrainene

"Una din cele mai puternice ofensive ruse de la începutul războiului". Avertismentul șefului armatei ucrainene

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 11:56 04 Noi 2024 Modificat la 12:40 04 Noi 2024
bombardament in donbas
Soldații ucraineni se confruntă cu „una dintre cele mai puternice ofensive rusești” de la începutul războiului. FOTO: Getty Images

Soldații ucraineni se confruntă cu „una dintre cele mai puternice ofensive rusești” de la începutul războiului, în contextul în care Rusia a susținut că a capturat mai multe așezări pe linia frontului de est, a avertizat seful armatei Kievului, scrie CNN

Rusia a înregistrat în mod constant câștiguri în regiunea estică Donbas, pe care președintele rus Vladimir Putin își propune să o ocupe în totalitate. Reuters, citând date open source, a scris că Rusia a avansat pe front în cel mai rapid ritm din cel puțin un an, scrie CNN.

Șeful armatei, Oleksandr Syrskyi, a declarat că situația de pe linia frontului „rămâne dificilă” și că anumite zone „necesită resurse miliare noi constant”, într-o declarație la Telegram sâmbătă dimineață.

Forțele de la Kiev, a spus el, „se confruntă cu una dintre cele mai puternice ofensive rusești de la începutul invaziei pe scară largă”.

În weekend, Rusia a revendicat ocuparea a două așezări din regiunea Donețk - Kurakhivka și Vyshneve. Oficialii ucraineni nu au confirmat aceste afirmații.

Vyshneve este aproape de Pokrovsk, un centru logistic cheie în est și o țintă majoră a ofensivei ruse.

Între timp, atacurile rusești cu drone continuă, Ucraina pregătindu-se pentru ceea ce ar putea fi o iarnă grea, cu infrastructura energetică deja grav afectată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat peste 50 de atacuri cu drone asupra Ucrainei în noaptea de duminică. În ultima săptămână, Rusia a lansat peste 900 de bombe, aproximativ 30 de rachete și aproape 500 de drone Shahed în diferite regiuni ale Ucrainei, a adăugat el.

Majoritatea loviturilor au fost îndreptate împotriva obiectelor civile și a infrastructurii critice, se arată în comunicat.

În ultimele săptămâni, Zelenski a încercat să obțină sprijin suplimentar, dar până acum nu a reușit să primească consimțământul pentru atacuri în Rusia. „Toate aceste lovituri nu ar fi avut loc dacă am avea suficient sprijin din partea lumii”, adăugat el.

Alegerile prezidențiale din SUA de săptămâna viitoare vor determina politica Americii cu privire la Ucraina, care se află în prezent la o răscruce. Dacă va fi aleasă Kamala Harris, e de așteptat ca ea să continue în mare măsură politicile de sprijin ale administrației Biden. Spre deosebire de ea, Donald Trump a sugerat că va pune capăt sprijinului pentru războiul din Ucraina și a susținut că ar putea rezolva războiul „într-o singură zi”.

Între timp, Rusia își suplimentează forțele armate cu trupe nord-coreene. Aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia și se așteaptă să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare, au anunțat înalți oficiali americani săptămâna aceasta.

 

×
x close