Vulcanul Şiveluci, situat în peninsula Kamceatka, din estul extrem al Rusiei, a erupt de trei ori în ultimele 24 de ore, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să atragă atenţia asupra pericolului vulcanic sporit, transmite vineri agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.
Una dintre erupţii a fost deosebit de intensă, expulzând un nor de cenuşă până la o altitudine de 11 kilometri.
Erupţia s-a produs în zona unui nou dom de lavă din apropierea domului mai vechi, Karan, şi a generat un flux piroclastic - un amestec periculos de gaze arzătoare, roci şi cenuşă - care s-a scurs pe o distanţă de aproximativ 11 kilometri, pe versantul vestic al vulcanului, potrivit Institutului de Vulcanologie.
„Erupţiile lui Şiveluci sunt de obicei precedate de semnale seismice detectabile, însă erupţiile majore recente şi formarea unui nou centru eruptiv sugerează schimbări în comportamentul vulcanului”, a declarat filiala din Kamceatka a Serviciului geofizic rus, avertizând că aceste erupţii nu au fost „tipice” pentru Şiveluci.
„Înaintea acestor erupţii, activitatea seismică a fost la niveluri de bază, existând doar anomalii termice minore şi activitate de gaze cu aburi. Acest nou model de activitate, mai volatil, înseamnă că Şiveluci a devenit mai periculos”, a precizat instituţia.