Peste o mie de copii de toate vârstele, din mai multe state federale americane, au ajuns la spital din cauza unui virus care a speriat autorităţile medicale.
Virusul nu este mortal, dar boala poate avea urmări destul de grave, mai ales la copiii care suferă, deja, de astm sau alte afecţiuni respiratorii.
Autorităţile americane sînt în stare de alertă după ce, numai în Kansas City, au ajuns la spital peste 500 de copii infectaţi cu un virus puternic. La început, infecţia pare o simplă "răceală de vară". Dar apoi simptomele devin mult mai grave: "Era alb ca o stafie, cu buzele vinete, pur şi simplu a leşinat, a dat ochii peste cap şi a trebuit să sun la Urgenţă", povesteşte una dintre mămici despre copilul ei.
Virusul nu este necunoscut: a fost identificat şi a primit indicativul "Enterovirus D68" încă din anii '60. Dar, până la actuala epidemie, nu se confirmaseră decât vreo sută de cazuri. În Denver s-au înregistrat, în două săptămâni, peste 900 de cazuri deşi nu toţi micii bolnavi au avut nevoie de internare.
Virusul nu este mortal dar îi atacă, în mod deosebit, pe copiii bolnavi de astm, cărora le agravează suferinţele.
Medicii din zece state au cerut ajutorul institutelor federale, dar cercetătorii recunosc că epidemia i-a luat şi pe ei prin surprindere.
Până acum, virusul era considerat "comun" aşa că nu există un tratament specific sau un vaccin împotriva lui. Medicii pot recomanda doar respectarea măsurilor obişnuite de igienă: curăţenie, spălarea pe mâini, evitarea contactului cu bolnavii, în speranţa că boala va trece fără urmări.