Antena 3 CNN Externe Un veteran acuză SUA că au folosit o bombă nucleară în Irak, în 1991

Un veteran acuză SUA că au folosit o bombă nucleară în Irak, în 1991

Un veteran acuză SUA că au folosit o bombă nucleară în Irak, în 1991
10 Oct 2008   •   01:18

Un veteran al armatei americane acuză administraţia de la Washington că a utilizat o bombă nucleară de mici dimensiuni, cu capacitatea de cinci kilotone, în timpul primului Război din Golf (1991). Atacul s-ar fi produs în apropierea oraşului irakian Basra, situat la frontiera cu Iranul, relatează Rainews24, care prezintă un reportaj pe această temă.
Jim Brown, veteran al armatei americane, cu zece de experienţă, după cum s-a recomandat, relata că SUA au folosit ?o bombă nucleară de putere variabilă?, o armă de penetrare de înaltă eficienţă. In cazul de faţă, fostul militar a dezvăluit că bomba a fost aruncată pe un teren viran unde a şi explodat, după ce a pătruns în sol şi a fost folosită pentru a ?ine lumea departe de acel loc.
Postul de televiziune în cauză s-a interesat dacă în timpul primului Război din Golf s-a înregistrat vreo mişcare seismică echivalentă cu 5 kilotone. Potrivit arhivei Centrului Internaţional de Seismologie, în ultima zi a conflictului (28 februarie 1991), într-adevăr s-a înregistrat o mişcare seismică echivalentă cu puterea degajată de o asemenea bombă. în caz cî afirmaţiile veteranului sjt adevărate, aceasta ar fi a treia bomba nucleară, care a fost folosită într-un conflict. Spre comparaţie bomba de la Hiroshima era de 16 klilotone, iar cea de la Nagasaky de 22 de kilotone.
Rainews a realizat această anchetă din cauza actualei situaţii din Basra (sudul Irakului), unde cazurile de tumori canceroase au crescut de la 32 în 1989 la 600 în 2002. Departamentul american al Apărării a dat asigurări că în timpul operaţiunii "Desert Storm" au fost utilizate doar arme convenţionale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bomba nucleara SUA armata americana Irak
Cele mai noi știri
Parteneri
x close