Antena 3 CNN Externe „Un ticălos malefic”. Donald Trump îl atacă inexplicabil pe Benjamin Netanyahu. Liderul israelian spunea că au o relație „caldă”

„Un ticălos malefic”. Donald Trump îl atacă inexplicabil pe Benjamin Netanyahu. Liderul israelian spunea că au o relație „caldă”

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 14:33 09 Ian 2025 Modificat la 14:33 09 Ian 2025
benjamin netanyahu donald trump
Benjamin Netanyahu vorbind cu Donald Trump, în mai 2017. Sursa foto: Getty Images

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a redistribuit un clip video controversat pe rețeaua sa socială, Truth Social, în care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este numit un „ticălos malefic” de economistul Jeffrey Sachs, la doar câteva săptămâni după ce liderul israelian a definit relația sa cu liderul american drept „foarte prietenoasă și caldă”, relatează The Guardian.

În clipul video distribuit de Trump, economistul Jeffrey Sachs critică dur politica externă a administrațiilor Bush și Obama și îl acuză pe Netanyahu că manipulează guvernele americane pentru a orchestra „războaie interminabile” în Orientul Mijlociu.

E vorba de un interviu pe care Sachs i l-a acordat propagandistului Tucker Carlson – Sachs susține că Netanyahu a urmărit o strategie clară și sistematică din 1995 până astăzi pentru eliminarea Hamas și Hezbollah prin țintirea guvernelor favorabile acestor grupări din Irak, Iran și Siria.

„Ne-au băgat în aceste războaie interminabile și din cauza puterii pe care o au în politica americană, au reușit”, spune Sachs referindu-se la organizațiile care formează lobby-ul pro-Israel de la Washington.

Nu este clar ce încearcă să obțină Trump distribuind acest clip video și nici ce mesaj a vrut să transmită. Președintele ales al SUA e cunoscut pentru faptul că distribuie imagini și clipuri prin care critică politicile establishment-ului de la Washington, însă această redistribuire vine pe fondul unor eforturi diplomatice intense ale Egiptului, Qatarului și administrației americane în exercițiu de a obține un acord diplomatic de armistițiu între Israel și Hamas, care să includă și eliberarea ostaticilor.

De asemenea, Trump la rândul său a guvernat ca un neoconservator clasic câtă vreme a fost la Washington, iar cabinetul său a fost dominat de foști oficiali ai administrațiilor republicane Bush 41 și 43.

Însăși propunerea sa actuală pentru postul de secretar de stat, Marco Rubio, este un susținător al politicilor neoconservatoare. Rubio se opune unui armistițiu în Gaza și a vorbit de „necesitatea ca Israelul să distrugă Hamas până la fiecare element”.

De asemenea, propunerea lui pentru funcția de ambasador al SUA la ONU, Elise Stefanik, a respins toate criticile de la ONU față de felul în care Israelul duce războiul din Gaza ca „antisemite”.

Propunerea sa pentru funcția de ambasador în Israel, Mike Huckabee, este un adversar al ideii că există până și un concept de Cisiordania sau de palestinian. Trump însuși a amenințat Hamas și pe palestinieni cu „infernul” dacă ostaticii israelieni nu sunt eliberați până la învestirea sa.

În plus, relația de până acum a lui Trump cu Netanyahu a fost una de obținere de beneficii mutuale, deși de multe ori impredictibilitatea care îl caracterizează pe Trump a și afectat-o.

În timpul primului său mandat, Trump a livrat victorii semnificative pentru Netanyahu – recunoaștere suveranității asupra Înălțimilor Golan anexate de la Siria, mutarea ambasadei la Ierusalism, dar și sprijinul acordat acordurilor de normalizare a relațiilor cu statele arabe din Golf.

Relația lor s-a lovit de primul obstacol în 2020, când Trump a pierdut alegerile, iar Netanyahu l-a felicitat pe Biden. Din acest motiv, Trump i-a spus unui reporter Axios, referindu-se la liderul israelian: „Nu am mai vorbit cu el de când l-a felicit pe Biden. Să-l ia dracu””.

Totuși, ambii lideri sunt personaje cameleonice, așa că e de așteptat ca Netanyahu să aibă mult mai mult de profitat de pe urma viitoarei administrații Trump – liderul israelian speră că va obține sprijin american pentru anexarea Cisiordaniei.

×
x close