Zacarias Moussaoui (foto) a mai spus că a discutat despre doborârea avionul prezidenţial american, Air Force One, cu unul dintre membrii ambasadei saudite din SUA.
Moussaoui, cetăţean francez, este considerat a fi cel de-al 20-lea terorist din lotul celor responsabili pentru evenimentele 9/11 şi a fost arestat la scurt timp după atentatele de la New York.
El a pledat vinovat la acuzaţiile formulate de către un tribunal american, fiind găsit vinovat pentru actele conspirative din 2001, care au vizat turnurile gemene şi care au provocat moarte a aproape 3000 de persoane.
Depoziţia sa, făcută din interiorul unui penitenciar de maximă securitate din Colorado, locul unde îşi ispăşeşete pedeapsa cu închisoare pe viaţă primită, face parte dintr-un proces înaintat în instanţă de către rudele victimelor de atunci împotriva Arabiei Saudite.
Moussaoui spune că la sfârşitul anilor `90 a fost însărcinat să creeze o bază de date digitală a donatorilor Al Qaeda, iar în fruntea acestei liste se regăseau figuri proeminente din familia regală saudită.
Printre aceştia se aflau prinţul Turki al-Faisal, care în acea perioadă era şeful serviciilor de spionaj saudite, şi prinţul Bandar Bin Sultan, mult timp ambasador în SUA, relatează Times.
Moussaoui a recunoscut că a ajutat la plănuirea unui atentat cu bombă la ambasada SUA din Londra şi a precizat că a fost curierul lui Osama bin Laden.
El spune că a discutat despre folosirea unei rachete Stinger pentru doborârea Air Force One cu un oficial saudit, dar nu ştie exact ce rang avea.
Cu toate acestea, veridicitatea informaţiilor furnizate de Moussaoui sunt puse sub semnul întrebării.
La o înfăţişare a procesului său din 2006, avocaţii lui au sugerat că Moussaoui ar fi bolnav psihic.
Ambasada saudită din Washington a respins ferm aceste acuzaţii şi transmite într-un comunicat că "Moussaoui este un criminal alienat mintal, despre care proprii lui avocaţi au confirmat problemele psihice de care suferă. Cuvintele sale nu au credibilitate"
Noile declaraţii ale lui Moussaoui vin la doar o săptămână după ce preşedintele Barack Obama a călătorit în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu noul monarh de la conducerea ţării, Regele Salman.