Un summit neoficial al Uniunii Europene, consacrat problemelor economice, va vea loc în această seară, la Bruxelles.
Agenda este dominată de relansarea creşterii economice în Europa, subiect promovat de noul preşedinte francez Francois Hollande. Discuţiile vor aborda, fără îndoială, şi situaţia Greciei.
Se aşteaptă ca liderii europeni să reafirme că relansarea economiei nu trebuie să afecteze echilibrarea bugetelor, principiu apărat cu fermitate de cancelarul german Angela Merkel.
Obiectivul principal al reuniunii este pregătirea cât mai bună la nivel politic a deciziilor de la Consiliul European de vară, programat la finalul lunii iunie.
"În ultimii 2-3 ani, am constituit o strategie cuprinzătoare pentru creşterea durabilă ce cuprinde numeroase elemente-cheie: măsuri de gestionare a crizei, consolidare fiscală, reforma procesului de reglementare şi reforme structurale în cadrul Strategiei Europa 2020. Unele dintre aceste elemente au fost mai vizibile (şi uneori dureroase), în timp ce altele sunt mai puţin vizibile şi roadele lor se vor vedea doar în timp. (...) Este adevărat, totodată, că a venit momentul să punem un accent mai hotărât pe măsurile care au legătură mai directă cu încurajarea creşterii economice şi cu ocuparea forţei de muncă, ca o continuare a reuniunii noastre la nivel înalt din ianuarie, şi să discutăm în modul cel mai constructiv idei inovatoare sau chiar polemice'', relevă scrisoarea trimisă participanţilor la reuniunea UE la nivel înalt de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit
Agerpres.
Discuţiile din cadrul summitului de miercuri seară se vor concentra pe mai multe secţiuni: politici economice naţionale solide (ce constituie baza menţinerii unei strategii de consolidare fiscală favorabile creşterii economice şi pentru evitarea derapajelor macroeconomice); politici ale UE purtătoare de valoare adăugată (cu accent pe măsurile prevăzute în cadrul Actului privind piaţa unică); măsuri de îmbunătăţire a finanţării economiei (printre care mobilizarea Băncii Europene de Investiţii pentru susţinerea mai bună a IMM-urilor şi a infrastructurilor-cheie); măsuri de consolidare a creării de locuri de muncă (vizând atât politicile naţionale, cât şi cele ale UE).
În ce priveşte Grecia, europenii aşteaptă alegerile de la 17 iunie pentru a lua noi decizii. După alegerile fără un rezultat concludent din 6 mai, Grecia a numit joi un guvern interimar format în mare parte din tehnocraţi, a cărui misiune este pregătirea noilor alegeri anticipate din 17 iunie.