Antena 3 CNN Externe Un stat NATO fără aviație de luptă proprie cere ajutorul alianței, după un incident cu o dronă trimisă de Rusia în Ucraina

Un stat NATO fără aviație de luptă proprie cere ajutorul alianței, după un incident cu o dronă trimisă de Rusia în Ucraina

drona de lupta iraniana shahed folosita de Rusia in Ucraina
Rusia folosește drone Shahed, de concepție iraniană, pentru a ataca ținte din Ucraina. Sursă foto: Profimedia Images
de A.I.    |    11 Sep 2024   •   17:33

Ministrul Apărării din Letonia, Andris Spruds, a cerut, miercuri, ajutorul Alianței Nord-Atlantice pentru apărarea spațiului aerian al țării sale, relatează Agerpres.

Solicitarea vine după ce, sâmbătă, o dronă rusească care urma să lovească Ucraina s-a prăbușit în estul Letoniei.

Alianța Nord-Atlantică "trebuie să continue implementarea unui model activ de rotație a apărării aeriene NATO, care a fost convenit de aliați la summitul de la Washington din această vară", a spus ministrul leton.

El s-a întâlnit în prealabil cu comandantul adjunct al NATO pentru Europa, amiralul Keith Blount, și cu generalul James B. Hecker, din cadrul Comandamentului Central al Forțelor Aerospațiale (AIRCOM) ale alianței, ambii militari de rang înalt aflându-se într-o vizită de lucru în Letonia.

Această țară baltică nu dispune de avioane de vânătoare proprii, astfel că NATO îi asigură protecția în misiuni de poliție aeriană desfășurate de avioane de vânătoare ale altor membri ai Alianței.

O dronă de atac Shahed, de concepție iraniană şi folosită de Rusia în raidurile aeriene asupra Ucrainei, s-a prăbușit, sâmbătă, în apropierea orașului Rezekne, în estul Letoniei.

Potrivit comandantului Forțelor Aeriene letone, generalul Viesturs Masulis, drona s-a abătut de la traiectorie şi s-a rătăcit în spațiul aerian al acestei țări baltice.

Avioanele NATO nu au fost activate pentru a intercepta drona, întrucât nu erau îndeplinite criteriile pentru astfel de situații, a adăugat generalul leton. 

El a fost întrebat de ce drona nu a fost doborâtă și a explicat că aparatele care pătrund în spațiul aerian leton la joasă altitudine sunt supuse unei serii de protocoale. Acestea sunt concepute să stabilească dacă este vorba despre un avion de mici dimensiuni sau de un planor și dacă intrusul este un aparat rătăcit, care a intrat accidental în spațiul aerian al țării.

Potrivit Ministerului leton al Apărării, sistemele armatei au detectat pătrunderea unei drone în spațiul aerian, venind dinspre Belarus, au monitorizat deplasarea acesteia și au determinat locul în care aparatul s-a prăbușit.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close