Antena 3 CNN Externe Un stat din SUA a adoptat o lege care reglementează inteligenţa artificială. Reacţia lui Elon Musk şi OpenAI

Un stat din SUA a adoptat o lege care reglementează inteligenţa artificială. Reacţia lui Elon Musk şi OpenAI

inteligenta artificiala - getty
Mai multe companii din acest sector de activitate, în frunte cu OpenAI, şi-au exprimat nemulţumirile. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    29 Aug 2024   •   23:52

Parlamentul Californiei a adoptat miercuri o lege pentru reglementarea celor mai puternice modele de inteligența artificială (AI) generativă, în pofida opoziţiei exprimate de companii, printre care şi OpenAI, şi aleşi locali, care se tem că o astfel de regularizare va sufoca această tehnologie emergentă, informează AFP, citat de Agerpres. 

"Sunt mândru de diversitatea coaliţiei care a susţinut acest proiect de lege, o coaliţie care crede profund în inovaţie şi securitate", a declarat pe reţeaua de socializare X Scott Wiener, politicianul democrat care a promovat textul de lege.

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, are la dispoziţie un interval de timp până pe 30 septembrie pentru a semna legea sau pentru a i se opune prin veto.

Decizia lui va împărţi cu siguranţă opinia publică în două tabere: cei fericiţi şi cei dezamăgiţi. Textul legii i-a divizat pe reprezentanţii companiilor, pe cercetători şi chiar pe politicienii din Partidul Democrat.

Reacţia lui Nancy Pelosi 

"Mulţi dintre noi, din Congres, credem că legea SB 1047 este bine intenţionată, dar prost informată", a declarat recent Nancy Pelosi, reprezentanta statului California la Washington şi una dintre cele mai influente voci din acest partid.

"Noi vrem ca statul California să se afle în avangarda AI într-o manieră care să îi protejeze pe consumatori, datele private, proprietatea intelectuală şi multe altele (...) SB 1047 mai mult dăunează acestui scop decât contribuie la realizarea lui", a adăugat Nancy Pelosi.

Denumită "Legea pentru o inovaţie sigură în modelele AI de pionierat", ea doreşte să le împiedice pe marile modele să cauzeze catastrofe majore, care duc la moartea unui număr mare de persoane sau la incidente ulterioare de securitate cibernetică.

Scott Wiener a atenuat prevederile din textul original: acesta obligă dezvoltatorii de mari modele AI să îşi testeze sistemele şi să simuleze atacuri cibernetice, dar le acordă autorităţilor californiene mai puţină putere decât era prevăzut iniţial pentru a-i trage la răspundere sau a-i da în judecată pe dezvoltatori.

OpenAI şi alte companii şi-au exprimat nemulţumirile. Reacţia lui Elon Musk

Mai multe companii din acest sector de activitate, în frunte cu OpenAI, şi-au exprimat nemulţumirile.

Creatorul ChatGPT se teme de o "migraţie" a inovatorilor din California şi din faimoasa sa Silicon Valley şi ar prefera, în schimb, o legislaţie naţională. În schimb, concurentul său Anthropic consideră că avantajele noii legi "prevalează probabil în faţa costurilor".

În mod surprinzător, legea a obţinut sprijinul lui Elon Musk, care a criticat adeseori autorităţile din multe ţări. Patronul companiilor Tesla, X, SpaceX şi al start-up-ului de AI generativă xAI crede că riscurile pe care AI le generează pentru publicul general justifică o reglementare a sa.

"Este vorba despre o decizie dificilă, care va nemulţumi anumite persoane", a declarat el luni.

Inteligenţa artificială generativă permite în prezent producerea unor conţinuturi de bună calitate (texte, imagini, etc.) printr-o simplă cerere formulată în limbaj cotidian. Dar, potrivit inginerilor implicaţi, ea are potenţialul de a merge mult mai departe de atât şi, deci, de a rezolva o serie de probleme importante, dar şi de a cauza altele.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close