Potrivit studiului, valuri de opt metri sau mai înalte ar putea atinge nordul Californiei în cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea 8 în regiune.
"Morţile şi pagubele provocate de tsunamiuri recente catastrofale au relevat cât de periculoase sunt tsunamiurile", se arată în studiului, care se referă la tsunamiurile ce au avut loc în 2004 în Oceanul Indian şi în 2011 în Japonia.
"Probe istorice şi geologice arată că zona de coastă californiană s-a confruntat deja cu tsunamiuri de această amploare şi că este ameninţată de tsunamiuri ce pot fi create de diferite fenomene", inclusiv cutremure îndepărtate sau apropiate.
Raportul de 60 de pagini cae însoţeşte acest studiu, elaborat de Agenţia californiană pentru gestionarea catastrofelor (EMA), cuprinde hărţi detaliate cu zonele de coastă cele mai expuse riscului la San Diego, Los Angeles, Oakland şi San Fracisco.
Numărul total al persoanelor care locuiesc în zonele susceptibile de inundaţii provocate de tsunamiuri este de 267.000, în timp ce alte 169.000 de persoane lucrează în aceste regiuni. În plus, numărul persoanelor aflate în aceste zone poate creşte în mod semnificativ, în funcţie de momentul zilei, pe plajele turistice, spre exemplu.
Tsunamiurile produse în larg reprezintă un pericol minor, deoarece valurile sunt mai mici, iar autorităţile au timp să declanşeze alerte de tsunami.
Insă va exista un pericol mult mai mare în cazul unui seism generat în zona de subducţie Cascadia (CSZ), care se întinde pe o distanţă de aproape 1.000 de kilometri, din nordul Californiei şi până la Insula Vancouver, se subliniază în raport.
"Un viitor cutremur în zona de subducţie Cascadia (cu o magnitudine 8 sau mai mare) va crea valuri de opt metri (...) sau mai înalte, care vor inunda zonele cu risc în 15-20 de minute după unda iniţială", dezvăluie studiul.