Emanuel Nicolescu, în vârstă de 31 de ani, a fost găsit vinovat de tentativă de jaf, extorcare şi furt calificat. Sentinţa urmează să fie pronunţată pe 14 iunie.
În ultima zi a procesului, victima ultrajului, milionara Anne Bass, în vârstă de 70 de ani, a depus mărturie la tribunalul din New Haven, în timp ce acuzatul a refuzat să vorbească.
Potrivit mărturiilor victimei, pe 15 aprilie 2007 trei bărbaţi mascaţi cu cagule au pătruns în reşedinţa sa din South Kent, Connecticut, au legat-o pe ea şi pe partenerul său, pictorul Julian Lethbridge şi le-au cerut 8,5 milioane de dolari. Răspunzând că nu are bani în casă, atacatorii i-au legat pe cei doi şi le-au injectat o substanţă despre care au spus că este letală, iar dacă nu le spun unde sunt banii îi vor lăsa să moară.
Negăsind nimic, cei trei atacatori au fugit cu o maşină Jeep furată de pe proprietate, iar substanţa injectată s-a dovedit a fi inofensivă.
În ancheta care a urmat, poliţia şi FBI au stabilit că suspectul principal în atacul de la reşedinţa Anei Bass este fostul administrator al proprietăţii, Emanuel Nicolescu, pe care aceasta îl concediase în 2006. ADN-ul lui Nicolescu a fost găsit pe volanul maşinii furate de pe proprietate şi ulterior găsită abandonată într-o parcare.
În privinţa celorlalţi doi atacatori, anchetatorii suspectează că aceştia ar fi doi amici ai lui Nicolescu, pe nume Ştefan Barabaş şi Nicolae Helerea, căutaţi în prezent de FBI.
Emanuel Nicolaescu a părăsit Statele Unite în octombrie 2007, după ce a fost contactat de FBI în faza cercetărilor preliminare. El a negat orice implicare în atacul armat de la vila Annei Bass.
După trei ani, el a decis să se întoarcă în SUA, fiind arestat imediat, la sosirea pe aeroportul din Chicago, pe 23 ianuarie 2011. Românula a emigrat împreună cu mama sa şi un frate mai mare în Statele Unite, unde tatăl era refugiat politic dinainte de 1989. Nicolescu a terminat şcoala în New York, a devenit cetăţean american naturalizat, iar înaintea incidentului din 2007 nu a avut antecedente penale.