Antena 3 CNN Externe Un robot a cântat la violoncel, în premieră mondială, la un concert cu public în Suedia. Povestea creației sale

Un robot a cântat la violoncel, în premieră mondială, la un concert cu public în Suedia. Povestea creației sale

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 20:36 25 Oct 2024 Modificat la 20:36 25 Oct 2024
primul robot care a cantat la violoncel într-un concert cu public din suedia (3)
Concertul a fost o premieră mondială în fața unui public. Sursa foto: Captură video Youtube

Un robot dezvoltat de cercetătorul și compozitorul Fredrik Gran a susținut, în premieră mondială, un concert la violoncel alături de Malmö Symphony Orchestra, în fața unui public din Suedia. Programat cu o partitură unică, acest solist robotic a adus o nouă dimensiune a artei muzicale, demonstrând cum este posibilă conexiunea dintre oameni, tehnologie și artă, scrie Interesting Engineering. 

Concertul a avut loc vinerea trecută într-o sală de concerte din Malmö, Suedia. Dezvoltat de cercetătorul și compozitorul Fredrik Gran, robotul echipat cu două braţe realizate din piese imprimate 3D, a cântat la violoncel alături de membrii unei orchestre în faţa unui public.

Robotul nu a folosit instrumente de inteligență artificială pentru a cânta la violoncel. În schimb, a fost programat pentru a reda partitura muzicală a compozitorului Jacob Mühlrad, scrisă special pentru acest el. 

„Întotdeauna îmi imaginez orchestra ca pe un organism, un instrument colectiv, așa că eram foarte curios să văd cum ar reacționa la un solist robotic. A creat o simbioză interesantă între elementele umane și cele robotice, rezultând, pentru mine, într-o unitate fascinantă,” a spus compozitorul Mühlrad.

Acesta a subliniat că, atunci când a văzut robotul cântând la violoncel, a simțit că este o oportunitate dată și foarte amuzantă de a experimenta.

„Ceea ce este interesant în privința unui robot violoncelist, în mod special, este că are o structură anatomică diferită, a explicat Mühlrad.

„Este o explorare fascinantă a modului în care poți cânta la violoncel în condiții diferite de cele impuse de dimensiunile mâinii,” a mai spus el. 

Compozitorul a afirmat că a lucrat cu două brațe robotice industriale care pot cânta la violoncel și a considerat că acest lucru este foarte interesant, deoarece există, evident, multe piane auto-cântătoare.

El crede că posibilitățile cu noua tehnologie și un violoncel robotic sunt nelimitate. Mühlrad îl vede ca pe un instrument din care oamenii „pot învăța, o explorare a limitelor a ceea ce poți face cu un violoncel. Nu că noua tehnologie ar putea provoca sau înlocui un violoncelist uman", a subliniat el. 

Concertul a fost o premieră mondială, deoarece a fost prima dată când un robot a fost văzut cântând alături de o mare orchestră simfonică în fața unui public.

Mühlrad, care se mișcă fără probleme între muzica de artă și muzica populară, este cunoscut pentru numeroasele și variatele sale colaborări, atât în Suedia, cât și la nivel internațional.

De asemenea, el are un interes clar pentru tehnologie. Când a intrat în contact cu un robot care cântă la violoncel, dezvoltat de compozitorul și creatorul de roboți Fredrik Gran, a fost începutul unei colaborări experimentale care culminează acum în sala noastră de concerte.

„A fost foarte palpitant să îndrăznești să păstrezi lucrurile destul de simple. Așa că, în această lucrare particulară, am ales să creez muzică care să fie și emoțională, ceea ce poate deveni un paradox, având în vedere că este, de fapt, un robot care o interpretează,” a spus Mühlrad despre ceea ce a scris special pentru robotul la violoncel.

×
x close