Imaginile acoperă şapte ore şi jumătate de interogatoriu, adunate de Khadr în trei zile, care avea doar 15 ani când a fost capturat în Afganistan în 2002. Un clip de 10 minute a fost postat iniţial pe internet, urmând ca o versiune completă să fie pusă la dispoziţie spre sfârşitul zilei de marţi de către avocaţii lui Khadr, în urma unei hotărâri judecătoreşti.
Secvenţe din interogatoriul lui Omar Khadr
Pe imagini, aparent filmate printr-o fereastră de ventilaţie, Khadr este întrebat ce ştie despre Al-Qaeda şi este interogat asupra credinţei lui islamice. În unele momente, tânărul canadian plânge necontrolat şi se trage de păr în disperare. Totodată le arată rănile sale anchetatorilor, care îi răspund că a primit tratament medical bun şi că e momentul să coopereze.
La un moment dat, un anchetator încearcă să îl calmeze pe Khadr, care este vizibil înnebunit de durere, şi spune că are nevoie să mănânce ceva: "Înţeleg că este stresant". Când Khadr se plânge că ai săi compatrioţi nu l-au ajutat în acest caz, un anchetator îi răspunde că: "Nu putem face nimic pentru tine". Cele zece minute postate în prezent pe Internet nu arată abuzuri fizice ale tânărului. Canadianul se află în prezent în spatele gratiilor la Guantanamo, unde este acuzat că a ucis un soldat american în timpul unei lupte din Afganistan, după ce a aruncat o grenadă în direcţia acestuia.
Clipul video a fost eliberat după ce media canadiană a relatat că documente guvernamentale au arătat că Omar Khadr a fost privat de somn de către oficialii de la Guantanamo, care voiau să îl "înmoaie" pentru interogatoriu. Citând documentele guvernamentale eliberate prin ordin judecătoresc, media canadiană a spus că Omar Khadr a fost mutat într-o nouă celulă la fiecare trei ore, fiindu-i astfel negat dreptul la odihnă neîntreruptă.
Khadr a fost capturat în 2002, când avea 15 ani, şi va fi judecat de un tribunal special militar în octombrie, la Guantanamo. Grupurile care apără drepturile omului au cerut ca tânărul să fie eliberat din închisoare, spunând că vârsta sa la momentul capturării preîntâmpină orice procedură pentru o crimă de război. Pe de altă parte, un judecător canadian care a studiat documentele din ministerul de Afaceri Externe, a declarat luna trecută că modul în care a fost tratat Khadr încalcă legile internaţionale privind drepturile omului şi a dat ordin ca informaţiile să fie puse la dispoziţia avocaţilor lui Khadr. Primul ministru canadian, Stephen Harper, a declarat jurnaliştilor la summit-ul G8, care a avut loc în Japonia la începutul acestei luni, că nu va cere Statelor Unite repatrierea lui Khadr.
Foto: youtube.com
Antena3.ro