Antena 3 CNN Externe Un polițist și un militar, morți după ce s-au vaccinat cu serul AstraZeneca, în Italia. Procurorii au deschis dosare pentru omor

Un polițist și un militar, morți după ce s-au vaccinat cu serul AstraZeneca, în Italia. Procurorii au deschis dosare pentru omor

Gabriel Dano
4 minute de citit Publicat la 19:21 11 Mar 2021 Modificat la 19:21 11 Mar 2021
Un polițist și un militar, morți după ce s-au vaccinat cu serul AstraZeneca, în Italia. Procurorii au deschis dosare pentru omor
Sursa foto: Hepta

Se pare că serul administrat lui Stefano făcea parte din lotul despre care AIFA, Agenția Italiană a Medicamentului, crede că ar fi vinovat de o serie de efecte adverse grave.

Un procuror-șef a deschis un dosar de cercetare în acest caz, fiind audiat tot personalul medical al spitalului militar care s-a ocupat de inoculare. Acuzația este de omor, iar procurorul a dispus, de asemenea, sechestru asupra dozelor de vaccin existente în respectiva unitate medicală, potrivit cotidianului italian Il Messaggero, citat de Gazeta Românească.

Agenția Italiană a Medicamentului decis, ca măsură de precauție, să interzică utilizarea lotului suspect pe întreg teritoriul național și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare, acolo unde este necesar, și în strânsă coordonare cu Agenția Europeană a Medicamentului.

Deocamdată, nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Și în Catania un procuror a deschis dosar pentru omor cu privire la moartea suspectă a unui polițist în vârstă de 50 de ani, agent al echipei mobile din Catania, care a murit în urmă cu 12 zile după vaccinare.         
Polițistului i s-a administrat o doză din același lot AstraZeneca. Ancheta a fost deschisă pe baza informațiilor din presă.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată pe rând în nouă țări europene

După ce s-au raportat mai multe adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție.

Totuși, până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse, anunță sursa citată.

Eşantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Naţional de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informaţii noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfăşurată.

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, suspendat în Danemarca și Austria

Şi Danemarca a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, oficialii danezi anunțând că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale. Aceștia precizează însă că nu ştiu deocamdată dacă există o legătură cu vaccinarea.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic".
Și Austria a suspendat administrarea serului produs de AstraZeneca

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunţa că suspendă preventiv imunizarea în urma incidentelor.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters.

Islanda și Norvegia au anunțat și ele, joi, suspendarea în întregime a administrării serului AstraZeneca. Celelalte țări europene care au sistat vaccinarea cu serul AstraZeneca sunt Norvegia, Islanda, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

Autoritățile române nu au luat încă o decizie privitoare la sistarea vaccinării cu AstraZeneca

România nu a decis încă ce face în cazul vaccinării cu serul de la AstraZeneca.  Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.

"Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta - apariția unor cheaguri de sânge.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate: Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.

România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.

Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot", a declarat Valeriu Gheorghiță.

×
Etichete: astrazeneca vaccin
x close