Antena 3 CNN Externe Un politician britanic vrea să închidă "portiţa" UE care permite angajarea străinilor cu salarii mici

Un politician britanic vrea să închidă "portiţa" UE care permite angajarea străinilor cu salarii mici

2 minute de citit Publicat la 12:49 05 Ian 2014 Modificat la 12:49 05 Ian 2014
Un politician britanic vrea să închidă "portiţa" UE care permite angajarea străinilor cu salarii mici
Un guvern laburist va acţiona împotriva firmelor care folosesc forţa de muncă ieftină, afirmă liderul laburist Ed Miliband, avertizând că sosirea unor muncitori imigranţi din România şi Bulgaria poate conduce la o înrăutăţire a nivelului de trai al britanicilor, relatează The Independent on Sunday, conform Mediafax.
Miliband scrie în acest articol că, în cazul în care formaţiunea sa va câţtiga alegerile din 2015, un viitor guvern laburist va coopera cu firmele pentru a închide o "portiţă" UE care permite firmelor să-şi reducă în mod legal personalul, plătind muncitorilor angajaţi prin agenţii salarii mai mici. De această lacună au beneficiat firme importante din sectoarele alimentar, ambalării şi call-center-urile, acuzate că au acţionat fără scrupule împotriva angajaţilor lor.
Miliband afirmă în articol că este corect să fie abordate temeri "de înţeles" cu privire la migrare, dar menţinând poziţia M.Britanii de ţară "deschisă către lume". Abordarea "anxietăţii" cu privire la imigranţi înseamnă, în opinia sa, schimbarea unei economii britanice "blocate într-un ciclu de salarii mici, pregătire slabă, locuri de muncă nesigure şi preţuri mari care afectează standardul de trai al familiilor obişnuite" şi nu ridicarea unei "fortăreţe" în jurul ţării.
Directiva UE privind angajarea de muncitori prin agenţii, care garantează dreptul la plată şi condiţii egale în Europa, a fost introdusă în 2011. Însă, printr-o "portiţă" cunoscută sub numele de "derogarea suedeză", negociată de Guvernul de la Stockholm, în condiţiile în care ţara se bazează pe acest tip de muncă, firmele din întreaga Europă au putut să facă astfel de angajări, plătind salarii mai mici.
Miliband primite în articol că un viitor guvern laburist va pune capăt acestei practici prin amendarea modului în care directiva şi clauzele ei sunt interpretate în M.Britanie. Potrivit unor date, aproximativ 300.000 de muncitori din această ţară sunt străini şi sunt plătiţi sub salariul minim.
În opinia sa, acest "cost al nivelului de trai în timpul crizei este cel mai important context pentru dezbaterea asupra imigraţiei". El determină, aşa cum era de aşteptat, temeri cu privire la schimbarea provocată de imigraţie, subliniază el. "Când milioane de muncitori sunt plătiţi prost, securitatea locului de muncă în M.Britanie este slabă şi adăugăm niveluri mari de imigranţi slab pregătiţi, în principal din cadrul UE, unii beneficiază iar alţii pierd", insistă Miliband.
Acest anunţ, primul angajament politic major din 2014 al liderului laburist Ed Miliband, apare la mai puţin de o săptămână de la anularea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii în M.Britanie, în contextul unei dezbateri intense pe tema migrării. Surse laburiste afirmă că închiderea "portiţei" nu necesită schimbarea vreunui tratat UE, putând fi efectuată prin schimbarea modul în care Londra interpretează directiva vizată.

×
x close