"Este o oportunitate extraordinară pentru Europa să dea un exemplu de inovaţie responsabilă în cosmetice, fără niciun fel de compromis la capitolul «siguranţa consumatorului»", a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate şi consum.
Grupurile susţinătorilor drepturilor animalelor au lăudat această iniţiativă, în timp ce Cosmetics Europe, o asociaţie a companiilor de cosmetice, ce reprezintă interesele acestora pe o piaţă de aproximativ 72 de miliarde de euro, susţine că decizia este "o piedică pusă inovaţiei".
Humane Society International a lăudat decizia Comisiei Europene de a interzice în totalitate produsele pentru care s-au operat teste pe animale, declarând Uniunea Europeană "cea mai mare piaţă de cosmetice lipsită de cruzime".
Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor de cosmetice susţin că această decizie pune piedici industriei, competitivităţii din piaţă şi este mult prea vremelnică, neexistând încă o alternativă pentru testarea pe animale care să asigure siguranţa unor anumite produse.
Uniunea Europeană a interzis cosmeticele care au fost testate pe animale încă din 2004. A urmat încercarea de a interzice şi produsele în componenţa cărora există ingrediente testate pe animale în 2008. Graţie lobby-ului marilor companii, decizia a fost amânată pentru a se găsi o alternativă.
Produsele care se află deja pe piaţă nu vor fi afectate de decizia CE. Autorităţile europene şi-au anunţat, însă, intenţia de a-şi motiva poziţia în faţa partenerilor internaţionali ca Statele Unite şi China, urmând să îşi concentreze eforturile pentru a-i face să accepte şi să aplice interdicţia la nivel mondial.