Antena 3 CNN Externe Un pakistanez având legături cu Iranul a complotat să-l asasineze pe Donald Trump. Asif Merchant a fost pus sub acuzare în SUA

Un pakistanez având legături cu Iranul a complotat să-l asasineze pe Donald Trump. Asif Merchant a fost pus sub acuzare în SUA

Donald Trump candidatul republican la Casa Alba
Fostul președine american Donald Trump, candidat pentru Casa Albă al Partidului Republican, într-o fotografie realizată la câteva zile după tentativa de asasinat din 13 iulie 2024, petrecută în Butler, Pennsylvannia. Sursă foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Aug 2024   •   09:13

Departamentul american de Justiție l-a acuzat un bărbat pakistanez care ar avea legături cu guvernul iranian că a încercat să comită asasinate politice pe teritoriul SUA, transmite CNN, care citează în acest sens documente juridice.

Anchetatorii FBI cred că Donald Trump și alți actuali și foști oficiali guvernamentali americani au fost țintele vizate, potrivit unui oficial la curent cu acest subiect.

Suspectul este Asif Merchant, în vârstă de 46 de ani. El ar fi călătorit la New York și ar fi contactat ucigași profesioniști pentru a comite asasinatele la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Informațiile apar în documentele depuse de procurorii federali din New York.

Merchant a fost arestat la 12 iulie, în timp ce se pregătea să părăsească Statele Unite, la scurt timp după ce s-a întâlnit cu persoane despre care el credea că erau asasini profesioniști, plătiți pentru a comite crimele.

Aceștia erau, însă, ofițeri de poliție sub acoperire.

Aflat în prezent într-o închisoare federală, suspectul a declarat că dorea să vizeze persoane din Statele Unite care "fac rău Pakistanului și lumii musulmane".

Complotul pakistanezului și tentativa de asasinat din 13 iulie asupra lui Trump nu ar avea legătură

Potrivit CNN, FBI a investigat acest complot în săptămânile dinaintea tentativei de asasinat de la 13 iulie, din Butler, Pennsylvannia, în care Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani, a tras asupra lui Donald Trump cu o pușcă semiautomată, rănindu-l la ureche.

Un oficial din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru CNN că anchetatorii nu au găsit dovezi că Merchant ar avea vreo legătură cu tentativa de asasinat din Butler.

Suspectul pakistanez din dosarul FBI a cooperat cu anchetatorii, potrivit oficialilor americani. Însă un avocat al lui Merchant a dezmințit informația, calificând-o drept "iresponsabilă".

Pe de altă parte, amenințările iraniene la adresa candidatului republican la președinția SUA au determinat FBI să transmită informațiile către Secret Service.

Aflată sub critici intense după episodul din 13 iulie, această agenție care se ocupă de securitatea actualilor și foștilor președinți americani a sporit protecția lui Donald Trump în urma dezvăluirilor FBI, notează CNN.

Cum ar fi urmat să se desfășoare asasinatele politice comandate de pakistanez

Ca parte a complotului dejucat de poliția federală, Asif Merchant căuta bărbați capabili să comită crimele, o femeie însărcinată cu prospecția și aproximativ 25 de persoane cu rolul de a simula un protest, pentru a distrage atenția după asasinate.

Complotul dezvăluit marți de procurorii americani se adaugă la o listă lungă de amenințări atribuite Iranului, în vederea uciderii fostului președinte Donald Trump.

Guvernul SUA și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea că Teheranul încearcă să se răzbune pentru un atac cu dronă lansat de forțele americane în 2020, în care a fost ucis generalul Qassem Soleimani, o figură proeminentă din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, IRGC.

Procurorii americani au inculpat în trecut și alte persoane pentru tentative de asasinat similare celor plănuite de Asif Merchant.

CNN citează, în acest sens, acuzațiile aduse în 2022 unui cetățean iranian în vârstă de 45 de ani și membru al IRGC.

Acesta ar fi încercat să plătească 300.000 de dolari unei persoane din SUA pentru a-l ucide pe fostul consilier pentru securitate națională John Bolton.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close