Antena 3 CNN Externe Un orăşel norvegian va ieşi din UMBRĂ, la propriu, după ce va fi luminat cu oglinzi gigantice

Un orăşel norvegian va ieşi din UMBRĂ, la propriu, după ce va fi luminat cu oglinzi gigantice

Un orăşel norvegian va ieşi din UMBRĂ, la propriu, după ce va fi luminat cu oglinzi gigantice
22 Oct 2013   •   07:58

Locuitorii unui orăşel din Norvegia vor vedea soarele, pentru prima dată, şi în timpul iernii. Localitatea este înconjurată de munţi înalţi a căror umbră îi ţinea pe oameni în întuneric şase luni pe an.

Acum, însă, pe unul din munţi au fost instalate oglinzi care vor aduce razele Soarelui până în centrul oraşului. 

În fiecare an, din septembrie până în martie, orăşelul norvegian Rjukan intră într-un con de umbră. Localitatea e situată într-o vale adâncă, unde lumina soarelui nu ajunge. Localnicii îşi duc viaţa aproape în întuneric. Ei nu s-au resemnat şi au căutat o cale de a se bucura, chiar şi iarna, de soare. Iar acum au găsit soluţia.



"Este o idee veche de 100 de ani pe care am reuşit să o realizăm. Am pus nişte oglinzi care reflectă razele soarelui în jos, până la noi. Pare o idee nebunească, dar e amuzantă şi cred că oamenilor le place", susţine Oystein Haugan.

Trei oglinzi uriaşe, fiecare de 17 metri pătraţi, au fost instalate la 450 de metri deasupra oraşului. Ele se pot deplasa pe două axe şi, controlate de un calculator, urmăresc permanent poziţia soarelui. Energia necesară pentru deplasarea şi curăţarea oglinzilor vine, fireşte, tot de la soare.

Oglinzile vor aduce soarele până în piaţa oraşului Rjukan, într-un fel de program de sănătate, pentru bunăstarea oamenilor care trăiesc în umbră.

Ideea a apărut pentru prima dată în 1913 dar, atunci, a fost considerată irealizabilă şi s-a construit, în schimb, o telegondolă până pe vârful muntelui. Chiar şi acum, unii localnici au primit proiectul cu scepticism dar, după ce l-au văzut înfăptuit, cu toţii sunt încântaţi şi speră că va atrage chiar şi turişti în oraş.


×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close