Antena 3 CNN Externe Un nou nor de cenuşă ar putea ajunge în Marea Britanie. Spaţiul aerian, împărţit în trei zone

Un nou nor de cenuşă ar putea ajunge în Marea Britanie. Spaţiul aerian, împărţit în trei zone

Un nou nor de cenuşă ar putea ajunge în Marea Britanie. Spaţiul aerian, împărţit în trei zone
20 Apr 2010   •   09:36

Un nou nor de cenuşă vulcanică se îndreaptă spre Marea Britanie, în timp ce erupţia vulcanului din Islanda s-a intensificat, în ultimele ore. Asta ar putea duce la noi modificări în programul curselor aeriene şi chiar la închiderea mai multor aeroporturi. Informaţiile au fost făcute publice la puţin timp după ce, luni seară, miniştrii europeni ai transporturilor anunţaseră că spaţiul aerian european se va redeschide treptat, începând de marţi de la 9, ora României.

Autorităţile au anunţatat că aeroporturile din Irlanda de Nord ar putea rămâne închise. De asemenea, Norvegia a anunţat că îşi închide din nou o parte din spaţiul aerian.

Informaţia prezentată în cursul nopţii de autoritatea britanică pentru controlul traficului aerian, conform căreia un nou nor de cenuşă vulcanică ar putea ajunge asupra Marii Britanii în următoarele ore, a dat peste cap planurile milioanelor de pasageri rămaşi blocaţi pe aeroporturile din întreaga lume.

Oficialii au acceptat luni o propunere a Eurocontrol, de a împărţi spaţiul aerian în trei zone: O zonă în care densitatea particulelor poate fi considerată riscantă. A doua zonă, în care, în principiu, nu ar trebui să fie afectat traficul aerian, chiar dacă există cenuşă în aer. Şi a treia zonă, care nu este afectată de cenuşă.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care mai multe companii aeriene au efectuat cu succes numeroase zboruri test prin cenuşa vulcanică. Transportatorii spun că oficialii europeni au exagerat atunci când au decis să nu se mai zboare în ţările acoperite de norul vulcanic.

Oficialii de la Bruxelles au respins acuzaţiile şi spun că pe primul loc este siguranţa pasagerilor.

Mai multe ţări europene şi-au redeschis deja spaţiul aerian sau se pregătesc să pună în aplicare această măsură în orele următoare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: nor cenusa Marea Britanie spatiu aerian
Cele mai noi știri
Parteneri
x close