Antena 3 CNN Externe Un nou medicament împotriva virusului HIV, lansat în România

Un nou medicament împotriva virusului HIV, lansat în România

Un nou medicament împotriva virusului HIV, lansat în România
22 Oct 2008   •   15:34

Pacienţii români infectaţi cu virusul HIV au acum o nouă şansă de recuperare. Un nou medicament, destinat pacienţilor aflaţi sub tratament antiretrovial, a fost lansat, miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.
Potrivit specialiştilor, rezistenţa dezvoltată la tratamente este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă, această lansare oferind o nouă opţiune persoanelor HIV pozitive.
Medicamentul, denumit Maraviroc şi produs de compania farmaceutică Pfizer, este primul produs din noua clasă de medicamente orale adresate pacienţilor infectaţi cu HIV, lansat în ultimii zece ani, se arată într-un comunicat al companiei. În combinaţie cu alte medicamente antiretroviale, produsul lansat miercuri este destinat persoanelor adulte.
Maraviroc a fost descoperit şi dezvoltat de cercetătorii Pfizer din Sandwich, Marea Britanie. Primele cercetări au început în 1997, iar studiile au costat sute de milioane de dolari. Medicamentul a fost aprobat în regim accelerat atât în SUA, în august 2007, cât şi în Uniunea Europeană, la sfârşitul lunii septembrie 2007. În iulie, anul trecut, Maraviroc a fost lansat în Africa de Sud, ţară grav afectată de această pandemie.
Peste 33,2 milioane persoane infectate cu HIV/SIDA au fost înregistrate între 1981 (anul în care au fost raportate primele cazuri) şi sfârşitul anului 2007, potrivit OMS şi UNAIDS. Peste 50% dintre acestea sunt femei, iar 2,5 milioane - copii.
Mai mult de 2,5 milioane de persoane s-au infectat cu HIV/SIDA numai în 2007. Dintre acestea, peste 2,1 milioane de persoane au decedat din această cauză.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: medicament
Cele mai noi știri
Parteneri
x close