Avertismentul vine de la meteorologii din Franţa după ce, potrivit datelor, între lunile martie şi mai, temperatura medie la suprafața apei a tot crescut în Atlanticul de Nord, iar acum câteva zile urcase până la 23,3 grade Celsius, cu 1,3 grade mai mult decât media istorică.
Mai mult, sateliții au raportat valori cu până la 5 grade Celsius mai mari, în largul coastelor irlandeze.
În acest context, meteorologii francezi vorbesc despre un fenomen excepțional care nu a fost observat până acum la o asemenea amploare, mai ales că ar putea genera o criză climatică şi ar putea duce la dispariția a numeroase specii marine, notează dcnews.ro.
Ce este canicula invizibilă
Principala explicație ar fi de natură atmosferică, şi anume valul de căldură adus de anticiclon deasupra vestului Europei.
Absenţa norilor şi a vântului determină ca o cantitate mult mai mare de energie solară să fie absorbită de suprafaţa oceanului, împiedicând amestecarea apelor de suprafaţă, foarte calde, cu cele de adâncime, mult mai reci.
Nu este prima dată când meteorologii observă acest tip de caniculă marină, însă acum sunt surprinși de rapiditatea fenomenului.
Printre efectele aşteptate se numără creşterea mortalităţii în rândul animalelor marine, în paralel cu o migraţie spre nord a unora dintre specii.